Julkaistu 
Risto Kuittinen

Kymmenien tehtävien loppuviikko – myrskyt runtelivat Ylä-Karjalaa

Myrskytuhoja Nuolijärvellä Valtimolla. Risto Kuittinen Myrskytuhoja Nuolijärvellä Valtimolla.

Torstaista ja perjantaista muodostuivat vilkkaat päivät ainakin sähkölinjojen korjaajille ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselle. Ensiksi torstaina ukkosrintama syöksyvirtauksineen ja rakeineen saapui Kainuusta Valtimolle ja eteni kohti Pielistä. Perjantaina samasta suunnasta saapui uusi ukkosrintama, jonka salamointi sytytti yhden rakennuspalon ja kaksi maastopaloa. Molemmista ukkosrintamista syntyi laajoja sähkökatkoja.

PKS Sähkönsiirto oy:n käytönsuunnittelija Juha Sirviö kertoo, että sähkökatkoista on kärsinyt Nurmeksessa arviolta noin 2 000 asiakasta, joista suurin osa on ollut Valtimolla.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Sähköttömiä ei enää ole, mutta verkostovikoja on edelleen. Korjaustoimien vuoksi lyhyitä katkoja voi vielä tulla.

Perjantaina Valtimon kirkonkylällä ukkonen rikkoi keskijännitejakokaapin. Sirviön mukaan kaappia ei ole vielä pystytty korjaamaan, ja sähköä toimitetaan tällä hetkellä aggregaatin voimin.

Nurmeksen paloaseman vs. asemamestari Janne Pelo kertoo, että myrskyistä tuli pelastuslaitokselle kymmeniä tehtäviä lähinnä Valtimolla.

Perjantaina lähellä Rautavaaran rajaa paloi viiden aarin ala maastoa, mutta palossa oli ainekset suurempaankin tuhoon, ellei ohikulkija olisi ilmoittanut palosta hätäkeskukseen.

Vaarallisin tilanne tapahtui perjantaina ennen puoltayötä Pajukoskella, jossa salama iski omakotitaloon sytyttäen sen palamaan. Talossa olleet kaksi henkilöä pelastautuivat omatoimisesti, ja pelastuslaitos sammutti palon.

– Samaisessa pihapiirissä myrsky oli repinyt kevytrakenteisen autotallin juurimultineen ja nakannut 30 metrin päähän, Pelo kertoo.

Seuraavana päivänä Saramolta tuli ilmoitus todennäköisesti salamasta alkunsa saaneesta maastopalosta, joka ehti laajeta kolmen hehtaarin alalle.

Kommentoi

Hae sivuilta