Julkaistu 
Risto Kuittinen

Varallaolosta luovutaan Nurmeksen paloasemalla

 Aihekuva: Jarno Artika

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitoksen johtokunta on päivittänyt pelastuslaitoksen palvelutasopäätöstä, joka on nyt lähtenyt lausuntokierrokselle kuntiin sekä Itä-Suomen aluehallintovirastoon ja maakuntaliittoon.

Uusi palvelutasopäätös lupaa parannuksia muun muassa Nurmekseen. Nurmeksessa luovutaan kokonaan varallaolojärjestelmästä, joka korvataan palkkaamalla yksi uusi päätoiminen palomies-ensihoitaja. Näin ollen yöaikaan paloasemalla olisi jatkossa päivystäjä sen sijaan, että pari palomiestä on vapaa-ajallaan varalla 15 minuutin etäisyydellä paloasemasta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Pelastuslaitoksen alueella varallaolo vähenisi noin puoleen, ja Nurmeksen paloasemalla se loppuisi kokonaan, kertoo pelastusjohtaja Markus Viitaniemi.

Valtimon paloasemalla varallaolokäytännöstä ei luovuttaisi kokonaan. Valtimolla yksi henkilö olisi vuorollaan varalla, minkä lisäksi Valtimon paloaseman toiminta jatkuisi edelleen sivutoimisen henkilöstön työpanoksen varassa. Viitaniemi lupailee helpotuksia varalla olevalle palomiehelle. Uusien suunnitelmien mukaan paloasemalle tulisi ehtiä 30 minuutissa.

– On ajateltu, että varalla oleva saisi käyttää myös pelastuslaitoksen ajoneuvoa varalla ollessaan, mikä antaa varallaolijalle liikkumavapautta ja mahdollistaa tarvittaessa nopean siirtymisen hälytysajona suoraan onnettomuuskohteeseen, Viitaniemi sanoo.

Viitaniemen mukaan varallaolosta luopumisesta huolimatta pelastuslaitoksen tavoitteena on säilyttää palvelutaso nykyisellään. Tason säilyttääkseen pelastuslaitos tarvitsee lisäresursseja 22 henkilötyövuoden verran.

Palvelutasopäätöksen hyväksyminen merkitsisi sitä, että Nurmeksesta tulisi painopistepaloasema. Uusi palvelutasopäätös pitää sisällään myös kuntamaksuosuuksien korotuksia. Ne ovat nousemassa 9,6 prosenttia vuonna 2021, 6,2 prosenttia vuonna 2022 ja seuraavina kahtena vuonna 2,2 prosenttia.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...
Niitä ei pääse pakoon. Vaikka välttelisi poliittista keskustelua ja polttaisi äänestysohjeet, vaalit löytävät tiensä jokaisen arkeen. Teiden varsille ...
Näin kysyi eräs ystäväni, kun istuimme viime kesänä Nurmeksen ABC:llä odottamassa tilauksiamme. Olin muutama päivä aikaisemmin saanut tiedon, että oli...