Julkaistu 
Marianne Haverinen

Uiton uusi nousu – Kuokkaselta lähtee tänä kesänä reilut 2 000 nippua sellupuuta

Maanantai-iltana Kuokkaselta lähtee ensimmäinen uittolautta kohti Lappeenrantaa. Kuva on vuodelta 2018. Arkistokuva: Risto Kuittinen Maanantai-iltana Kuokkaselta lähtee ensimmäinen uittolautta kohti Lappeenrantaa. Kuva on vuodelta 2018.

Kuokkaselta uitetaan vuosi vuodelta enemmän havusellupuuta. Uitot aloitettiin uudelleen parin vuoden tauon jälkeen kolme vuotta sitten, ja viime vuonna määrä jo lähes kaksinkertaistui. Tänä vuonna uittolautat ovat vieläkin isompia, yhteensä reippaasti yli 2 000 nippua.

– Viime vuonna Kuokkaselta taisi lähteä joku 1 500 nippua, vertailee uittopäällikkö Esa Korhonen Järvi-Suomen uittoyhdistyksestä. Korhonen on myös UPM:n ostopalveluiden hankintapäällikkö.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Korhonen arvioi, että viimeksi puuta on uitettu yhtä paljon 2010-luvun alkupuolella. Siitä uittomäärät hiipuivat, ja uitto loppui kokonaan vuosiksi 2016–2017. Ennen taukoa uittomäärät olivat reilun tuhannen nipun luokkaa.

– Uitto koettiin jossain vaiheessa vähän hitaaksi, vanhanaikaiseksi ja jopa kalliiksikin, ja samaan aikaan muut kuljetusmuodot ovat kovasti kehittyneet, Korhonen taustoittaa.

Tämän kesän ensimmäinen uittolautta lähtee Pielisen selälle tänään maanantai-iltana. Kun lautta saapuu Uimaharjulle, hinuri palaa hakemaan toista samankokoista lauttaa Kuokkaselta. Määränpäänä on Lappeenrannassa sijaitseva UPM:n sellutehdas.

Nippuja alettiin siirtää Lörsän saaren edustalle yhteen koottavaksi viime torstaista lähtien. Olli-hinurin perämies Ari Ijäs tuumasi torstaina, että ensimmäinen ajo oli suhteellisen lupaava.

– Ei ainakaan kauhean pahalta vaikuta, ei ainakaan pahimpiin aikoihin verrattuna, hän kommentoi vedenkorkeutta.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...
Miten saisin aloitettua tämän tekstin niin, että pitäisin lukijat mukana loppuun asti? Aihe itsessään on jo sellainen, että houkuttaa napsauttaa ruudu...