Julkaistu    |  Päivitetty 
Marianne Haverinen

Järeä uhkasakko lääkärin yövastaanoton lopettamiseen Nurmeksessa – pitäisi lakkauttaa jo syyskuussa

Aluehallintoviraston mielestä Nurmeksen yövastaanotto on lainvastainen. Marianne Haverinen Aluehallintoviraston mielestä Nurmeksen yövastaanotto on lainvastainen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut virallisen uhkasakkovaatimuksen Siun sotelle Nurmeksen perusterveydenhuollon yövastaanoton lakkauttamisesta. Avi uhkaa Siun sotea 200 000 euron uhkasakolla, jos yövastaanottoa ei lopeteta 11. syyskuuta mennessä. Selvitys yöpäivystyksen lakkauttamisesta tulisi tehdä lokakuun loppuun mennessä.

Siun soten hallituksen puheenjohtaja ja Nurmeksen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen kuvailee aikataulua tiukaksi. Asiaa käsitellään ensiksi hallituksen puheenjohtajiston kesken tulevana torstaina ja hallituksessa elokuun 27. päivä. Vielä on epäselvää, riittääkö edes hallituksen päätös yövastaanoton lakkauttamiseen, sillä valtuusto päätti sen jatkamisesta aiemmin keväällä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Valtuuston kokous on puolestaan vasta lokakuussa. Sitä en pysty sanomaan, voiko sitä aikaistaa, Kämäräinen kertoo.

Kämäräinen pitääkin todennäköisenä, että päätökseen haetaan lisäaikaa. Ongelmana on nimittäin myös se, että lääkäreiden ostopalvelusopimus jatkuu vuoden loppuun asti ja siinä on puolen vuoden irtisanomisaika.

– Pahimmassa tapauksessa Siun sote joutuu maksamaan tyhjästä siltä ajalta.

Kämäräinen aikoo ruveta selvittelemään, onko kyseessä ensimmäinen tapaus, kun uhkasakolla ollaan lopettamassa lääkärin yövastaanottoa. Hänen mukaansa Suomessa on nimittäin useita vastaavanlaisia järjestelyitä, joissa lääkäri on yön yli terveyskeskuksella.

– Selvitän, onko tämä meidän avin tulkinta liian tiukka. Tasapuolinen kuitenkin pitää olla lain edessä, hän miettii.

Kämäräinen pitää asetettua uhkasakon summaa, 200 000 euroa, hyvin järeänä aseena. Hän vertaa sitä 2010-luvulla asetettuun uhkasakkoon hammaslääkäripäivystyksen lakkauttamisesta, joka oli 50 000 euroa. Silloin Nurmes päätti liittyä Joensuun päivystykseen.

Kämäräisen mukaan vaihtoehdot ovat nyt vähissä. Hänen selvitystensä mukaan yksityisen lääkärin vastaanotto olisi samaan tapaan laiton, eikä näin pienelle asukaspohjalle voi saada poikkeuslupaa päivystyksen järjestämiseen. Valitustiestä hän tuumaa, että se on harkittava erittäin tarkkaan.

– Yövastaanotto on todettu aika jyrkästi lainvastaisesti, joten lähdetäänkö sitten lainvastaisesta toiminnasta valittamaan. Tätä tutkitaan hallituspöydän ääressä, hän sanoo.

Avin mukaan lääkärin yövastaanotto on Nurmeksessa lainvastaista, ja se katsoo, että käytäntöön liittyy merkittävä huoli potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...