Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Jäniskoiran kimppuun käynyt susi ammuttu Nurmeksessa – Poliisi aloittanut lainmukaisen rikostutkinnan

Kuvituskuva. Kuvan susi ei liity tapaukseen. Arkistokuva: Marianne Haverinen Kuvituskuva. Kuvan susi ei liity tapaukseen.

Nurmeslainen metsästäjä joutui tiistaiaamuna ampumaan suden Nurmeksessa. Ampuminen tapahtui hieman kello yhdeksän jälkeen Tolvasenvaarassa lähellä Riihivaaraa tilanteessa, jossa kolme sutta oli metsästäjän suomenajokoiran kimpussa.

Metsästäjä oli laskenut koiransa jäniksen hakuun noin puoli yhdeksän aikaan. Koira oli hieman myöhemmin löytänyt jäniksen ja aloittanut ajon. Lyhyen ajon jälkeen, noin 200 metrin päässä metsästäjästä koiran ajo muuttui ulinaksi ja vikinäksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Metsästäjä lähti juoksemaan kohti koiraa pitäen samalla huutamalla voimakasta ääntä. Kun hän oli päässyt koiran luokse, metsästäjä havaitsi kolme sutta koiran kimpussa.

Metsästäjä ampui haulikolla noin 20 metrin päästä yhden laukauksen susien yli, mutta se ei auttanut. Sudet eivät lähteneet paikalta, vaan olivat koiran kimpussa. Seuraavaksi metsästäjä ampui yhtä sutta kohta, ja kaikki kolme sutta pakenivat paikalta.

Sudet aiheuttivat koiralle sen verran raatelu- ja puremavammoja, että metsästäjä vei koiran eläinlääkärille. Koiran vammat ovat takapäässä, ja alustavien tietojen mukaan ne eivät ole hengenvaarallisia.

Poliisin suorittamassa paikkatutkinnassa noin 25 metrin päästä tapahtumapaikasta löytyi kuollut aikuinen urossusi. Sudella on Luonnonvarakeskuksen panta (Luke), mutta pannan tiedot ovat kuluneet, joten tiedossa ei ole varmuudella, mikä pantasusi on kyseessä. Poliisi toimitti suden Ruokavirastoon Ouluun tutkittavaksi.

Poliisi on käynnistänyt asiasta esitutkinnan nimikkeellä törkeä metsästysrikos. Poliisilla ei lainsäädännön mukaan ole muita vaihtoehtoja kuin tehdä asiasta rikosilmoitus ja suorittaa esitutkinta, jos rauhoitettu susi tapetaan tai sitä haavoitetaan ja tilanteessa vedotaan pakkotilaan.

Esitutkinnassa poliisin pitää muun muassa selvittää, onko vaara ollut välitön ja pakottava ja onko tehty teko, kuten ampuminen, ollut vaaran torjumiseksi tarpeellinen.

Esitutkinnan jälkeen tapaus menee syyttäjän harkintaan. Poliisi esitutkintaviranomaisena ei voi määritellä sitä, milloin kyseessä on ollut rikoslain tarkoittama pakkotila.

Poliisin mukaan pakkotilaan liittyvän lainsäädännön lähtökohtana on se, että omaisuuttaan saa tällaisessa hyökkäystilanteessa puolustaa, kunhan pakkotilalainsäädännön edellytykset täyttyvät. Kyseisessä tilanteessa oikeudellisesti suojattu etu on koira ja vaaraa aiheuttaa rauhoitettu eläin, jota ei ilman perusteltua syytä ole lupa tappaa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...