Julkaistu 
Tuire Haverinen

Kasvomaskisuositus Pohjois-Karjalassa voimaan – Jakelu vähävaraisille aloitetaan viimeistään ensi viikolla

Siun sote jakaa pääosin kankaisia kasvomaskeja, mutta myös kertakäyttöisiä jaetaan. Tuire Haverinen Siun sote jakaa pääosin kankaisia kasvomaskeja, mutta myös kertakäyttöisiä jaetaan.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kasvomaskisuositus astuu Siun soten alueella voimaan tänään torstaina. Taustalla ovat Siun soten alueella kahden viime viikon aikana varmistuneet neljä uutta koronavirustartuntaa.

Suosituksen mukaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella suositellaan yli 15-vuotiaita kansalaisia käyttämään kasvomaskia toisten ihmisten suojaamiseksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Suosituksella pyritään ehkäisemään riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat julkisissa liikennevälineissä. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Seuraamme tässä vaiheessa THL:n yleistä suositusta. Siun soten alueella koronatilanne on rauhallinen, ja todetut tartunnat ovat liittyneet matkailuun, joten tässä vaiheessa ei ole tarvetta täydentäville paikallisille suosituksille, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Yleinen maskisuositus on koskenut jo riskialueilta Suomeen palaavia ja heidän välttämätöntä liikkumistaan omaehtoisen karanteenin aikana. Siun sote on jo aiemmin erikseen ohjeistanut koronavirustestiin hakeutuvia tarvittavasta suojautumisesta testausajan varaamisen yhteydessä.

– Kasvomaskien käyttö vaatii huolellisuutta, ja on vain yksi keino estää tartuntojen leviämistä. Tärkeintä on edelleen noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua, Sieberns korostaa.

Pääsääntöisesti jokainen hankkii kasvomaskinsa itse ja vastaa siitä aiheutuvista kuluista. Suomen hallitus on kuitenkin linjannut, että taloudellinen tilanne ei saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti Siun sote huolehtii alueensa kuntien osalta, että kasvomaskeja on saatavilla haavoittuvimmassa asemassa oleville.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että suu-nenäsuojan voi saada maksutta vain, jos sitä ei ole varaa itse ostaa. Jakelu järjestetään perhe- ja sosiaalipalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kautta, mutta maskin saaminen ei edellytä palvelujen asiakkuutta, kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtaja Leena Korhonen.

Jaettavat maskit ovat Siun soten mukaan pääosin kankaisia, mutta myös kertakäyttöisiä jaetaan. Maskeja voi saada kerrallaan vain rajoitetun määrän.

Maskien jakelu toteutetaan yhteistyössä kuntien ja erikseen sovittujen yhteistyötahojen kanssa ja aloitetaan huomenna perjantaina. Osassa jakelupaikkoja ensimmäinen jakelupäivä on vasta ensi viikolla. Ikäihmiset voivat tarvittaessa kääntyä Seniorineuvonta Ankkurin puoleen, joka neuvoo iäkkäitä myös maskiasioissa koko Siun soten alueella.

Nurmeksessa maskeja jaetaan Nurmeksen sosiaalitoimistolla maanantaista perjantaihin kello 9–12 ja Valtimolla Valtimon terveysasemalla keskiviikkoisin kello 9–12.

Maskien oikeaoppisesta käytöstä voi lukea THL:n sivuilta täältä.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...
Niitä ei pääse pakoon. Vaikka välttelisi poliittista keskustelua ja polttaisi äänestysohjeet, vaalit löytävät tiensä jokaisen arkeen. Teiden varsille ...
Näin kysyi eräs ystäväni, kun istuimme viime kesänä Nurmeksen ABC:llä odottamassa tilauksiamme. Olin muutama päivä aikaisemmin saanut tiedon, että oli...