Julkaistu 
Risto Kuittinen

Saramojoki vapautetaan luonnolliseksi jokireitiksi – PKS purkaa Louhikosken voimalaitoksen

Louhikosken voimalaitos. Arkistokuva: Jaakko Pikkarainen Louhikosken voimalaitos.

Pohjois-Karjalan Sähkö oy aikoo purkaa Saramojoen varrella olevan Louhikosken vesivoimalaitoksensa ja vapauttaa joen luonnolliseksi jokireitiksi. PKS:n mukaan joki voitaisiin nopeimmillaan vapauttaa muuhun käyttöön jo ensi vuoden syksyllä.

PKS:n mukaan voimalaitoksen peruskorjauksen suunnittelun yhteydessä nousi esiin kaksi vaihtoehtoa voimalaitoksen tulevaisuudelle. Joko voimalaitos modernisoitaisiin tai purettaisiin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Saneerausinvestointi olisi ollut laskelmiemme mukaan sinänsä taloudellisesti kannattava, mutta tässä tapauksessa Saramojoen vapauttamisen arvo ympäristölle, kalakannalle ja maakunnalle oli mielestämme kuitenkin taloudellista tuottoa suurempi, kertoo liiketoimintajohtaja Jari von Becker Pohjois-Karjalan Sähköstä.

Voimalan purkamisen kokonaiskustannukset ovat 1,7 miljoonaa euroa. PKS luopuu voimalaitoksesta korvauksetta. Hankkeen toteuttaminen vaatii vesilain mukaisen luvan.

Saramojoki on kolmanneksi suurin Pieliseen virtaavista joista ja sen latvat sijaitsevat Pohjois-Karjalan ja Kainuun raja-alueiden vaaroilla. Jokireitin latvavesistöjen ja Pielisen välinen korkeusero on noin 115 metriä.

Pielinen ja siihen laskevat virtavedet ovat erittäin uhanalaisen Vuoksen järvitaimenen keskeistä elinaluetta. Vapaana virtaava Saramojoki sivuhaaroineen tulee laajentamaan järvitaimenen lisääntymis- ja kasvualuetta.

Louhikosken ensimmäinen voimalaitos rakennettiin jo 1920-luvulla ja nykyiseen muotoonsa voimalaitos uusittiin vuonna 1987. Voimalaitoksen teho on 0,5 megawattia ja se on tuottanut noin kaksi miljoonaa kilowattituntia vuodessa.

Louhikosken voimalaitoksen purkaminen on Maa- ja metsätalousministeriön Nousu-vaelluskalaohjelman ensimmäinen rahoitusta saava purkuhanke. Rahoitukseen osallistuu Pohjois-Karjalan Sähkön lisäksi Pohjois-Savon ely-keskus, Nurmeksen kaupunki ja paikallisia yrityksiä.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Makoilin juuri tuttuun tapaani punkassa. Sain viestin kotirintamalta, että autoni vakuutusmaksut täytyisi maksaa. Vuoden vaihtuessa olen alkanut ottam...
Vaikka olen elänyt koko elämäni 2000-luvulla, suurin osa lapsuuteni saduista päättyi sanoihin "Ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun saakka". Mitä...
Tarkastellessani keskustelua joulusta ja sen herättämistä tunteista sisäinen keittiöpsykologini pääsee valloilleen. Hiljaa mielessäni leikin oman eläm...