Julkaistu 
Marianne Haverinen

Kapasiteetti Känkkäälän lastausterminaalilla riittää "nipin napin" – Keskusteluja investoinneista käyty

Vasemmalle kaartuva kaupungin teollisuusraide on käynyt turhan lyhyeksi. Vähintäänkin kuormausaluetta halutaan laajentaa. Marianne Haverinen Vasemmalle kaartuva kaupungin teollisuusraide on käynyt turhan lyhyeksi. Vähintäänkin kuormausaluetta halutaan laajentaa.

Känkkäälään pari vuotta sitten avatulla lastausterminaalilla on jo nyt laajennustarpeita. Väylävirastosta kuvaillaan, että terminaali on täydessä käytössä ja kapasiteetti ”nipin napin riittää”.

Terminaalissa on kaksi toimijaa, raakapuuta kuormaava VR Transport ja sahatuotteita kuormaava Fenniarail. Fenniarailin junat ovat kuitenkin niin pitkiä, etteivät molemmat toimijat pysty lastaamaan kuormaa samaan aikaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Keskusteluja onkin käyty siitä, onko kaupungin teollisuusraidetta mahdollista pidentää, ettei Fenniarailin tarvitsisi käyttää Väyläviraston osuutta terminaalista.

– Se mahdollistaisi sen, että me molemmat pystyisimme toimimaan tässä täysin toisistamme riippumatta, sanoo liikennepäällikkö Hannu Lehikoinen Fenniarailista.

Kevyempänä vaihtoehtona Fenniarail on ehdottanut, että kaupungin rataosuuden kuormausaluetta laajennettaisiin. Silloin kuorman saisi lastattua kerralla, kun nyt kuorma lastataan kahdessa osassa, koska vaunusto ei mahdu kerralla lastausalueelle.

Kaupungin tekninen johtaja Pasi Parkkinen kertoo, että kevyempi vaihtoehto on selvittelyn alla. Kaupunki tutkii mahdollisuuksia kuormausalueen pidentämiselle ja ylityspaikan rakentamiselle teollisuusraiteelle. Raiteen pidentäminen olisi Parkkisen mielestä kohtuuttoman kallis investointi hyötyyn nähden.

Parkkinen kuitenkin myöntää, ettei terminaalin käyttöä voida lisätä ilman investointia.

– Ensin pitäisi kuitenkin olla edellytykset käytön kasvulle ennen kuin tarve edes lisääntyy. Tämä tietyllä tavalla rajoittaa sitä kasvua, hän pohtii.

Kommentoi

Hae sivuilta