Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jokela

Kutusoraikkoja koskeen – Saramojokea alettiin valmistella vaelluskaloille sopivaksi

Pekka Huupponen kaatoi soraa Saramon Leipikoskeen vaelluskalojen kutupaikaksi. Henri Jokela Pekka Huupponen kaatoi soraa Saramon Leipikoskeen vaelluskalojen kutupaikaksi.

Saramon Leipikosken yli on pingotettu punainen paksu köysi. Kaksi punaisiin kelluntahaalareihin pukeutunutta miestä kahlaa rannasta köyttä myöten keskemmälle virtaan. Rantaan on ajettu traktori, jonka kauha on täynnä kiviä. Kiviä kauhotaan lapioilla ämpäreihin, jotka kulkeutuvat ihmisketjua pitkin joessa seisoville miehille, ja ämpäreissä olevat kivet kaadetaan koskeen. Näin rakennetaan kutusoraikkoja vaelluskaloille, tällä kertaa Itä-Suomen jokitalkkari -hankkeen talkoissa.

Kelluntahaalareihin ovat pukeutuneet jokitalkkari Pekka Huupponen ja sorastustalkoot ideoinut saramolainen Jari Nykänen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Huupponen on innoissaan viime aikojen uutisista, jotka ovat olleet vaelluskalojen kannalta hyviä. Suurta tyytyväisyyttä aiheuttaa Louhikosken voimalaitoksen purkaminen.

– Nyt vaelluskaloille on sata kilometriä vapaata vettä! Se on erittäin merkittävä asia järvilohta ja -taimenta ajatellen. Tästä ei hyödy pelkkä taimen. Uskon, että järvilohikin menestyy näissä koskissa, Huupponen sanoo ja arvelee, että lisäksi jokeen voisi nousta myös vaellussiikaa ja harjusta.

Huupponen neuvoo, että esimerkiksi syvänteitä ei kannata soralla täyttää, sillä kala painuu mielellään syvänteisiin piiloon. Myöskään isojen kivien alapuolelle soraikkoja ei kannata tehdä, sillä veden pyörre vie mätimunat mennessään. Koskenniskat ovat Huupposen mukaan isojen taimenien suosiossa kutupaikkoina.

Pelkät soraikot eivät riitä. Huupponen muistuttaa, että kaloille pitää olla tarjolla suojaa ja ruokaa. Kutusoraikkojen rakentaminen jatkuu ensi kesänä muun muassa pyörittelemällä kosken alapuolelle topparikiviä ja isoja kiviä poikaskivikoiksi.

– Työtä on vielä jäljellä, niin koneellista kuin käsityötäkin, Huupponen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...