Julkaistu 
Risto Kuittinen

Valtimolaiset valmiina ottamaan vastuuta palvelutuotannosta – "Näitäkin ihmisiä löytyy"

Syyskylvö-tilaisuudessa puhui muun muassa Maaseudun sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko (vas.). Risto Kuittinen Syyskylvö-tilaisuudessa puhui muun muassa Maaseudun sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko (vas.).

Kesällä järjestetty kysely Valtimon palvelutuotannosta maalaa kuvan, jossa valtimolaiset ikävöivät menetettyjä palveluitaan ja ovat valmiita ottamaan osaa uuden palvelutuotannon käynnistämiseen.

Maaseudun Sivistysliiton ja Karelia ammattikorkeakoulun Puhti-hankkeen kyselyn tuloksia käytiin läpi viime viikolla Syyskylvö-keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden aluksi Pielisen Karjalan kehittämiskeskuksen kehittämispäällikkö Jukka Nevalainen esitteli palveluiden tuottamiseksi yhteiskunnallisen yrityksen käsitettä. Yhteiskunnallinen yritys voisi olla ratkaisu palveluiden tuottamiseksi silloin, kun se ei perinteisillä markkinatalouden säännöillä onnistu.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Yhteiskunnallisella yrityksellä ei mennä kilpailemaan olemassa olevan yrityksen kanssa, Nevalainen sanoi.

Kyselyn tuloksia esitteli Karelia ammattikorkeakoulun projektiasiantuntija Keijo Koskinen. Koskisen mukaan kyselyssä esiin nousevat palvelut, jotka ovat hiljattain kirkonkylältä hävinneet. 62 prosenttia vastanneista toivoi kahvila-ravintolaa, 41 prosenttia uutta kodinkoneliikettä ja 40 prosenttia toista päivittäistavaraliikettä.

– Vaikuttaa siltä, että on ollut perinteisiä yrityksiä, joista on totuttu hakemaan palveluita vaikka vuosikymmenten ajan, ja yhtäkkiä niitä ei olekaan saatavilla. Jotenkin tästä heijastuu sellainen haikeus näiden menetettyjen palvelujen perään, Koskinen sanoi.

Kyselyn tulokset vastaavat myös siihen, ovatko valtimolaiset valmiita laittamaan itsensä likoon palvelujen elvyttämiseksi. Heitä vastanneista löytyi noin 17 prosenttia.

– Oli ihan myönteinen näkymä, että näitäkin ihmisiä löytyy, jotka haluavat ihan konkreettisesti osallistua palvelujen tuottamiseen muille asukkaille, Koskinen tiivisti.

Vastanneet ovat valmiita osallistumaan muun muassa vanhusten asiointiavun järjestämiseen, kylätalkkaritoimintaa sekä kahvilassa tai baarissa työskentelemiseen.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...