Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Meriläinen

Höyryveturin vilkkaalta näyttänyt kesä typistyi matkaksi Valtimolle – "Tunnelma kuin avaruusaluksessa"

Tapani Laaksomies toivoo, että voisi järjestää 80-vuotiaan Heikki-veturin juhla-ajon ensi kesänä. Pertti Meriläinen Tapani Laaksomies toivoo, että voisi järjestää 80-vuotiaan Heikki-veturin juhla-ajon ensi kesänä.

Kuutisenkymmentä matkustajaa koki lauantaina entisajan höyryjunatunnelmaa, kun Heikki-veturi kiskoi neljä vaunua Nurmeksesta Valtimolle ja takaisin.

Höyryraide oy:n yrittäjä Tapani Laaksomies totesi, että lauantain matka oli ainoa, jonka hän onnistui tänä vuonna tekemään museojunakalustollaan. Elokuussa ajelu Valtimolle katkesi heti alettuaan Nurmeksen asemalle, kun vihellinputken kara rikkoontui ja kuumaa höyryä pääsi ohjaamoon.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Päättyneen kesän piti olla Höyryraide oy:n historian vilkkain.

– Oli sovittu, että liikennöimme Lahden ja Heinolan väliä viikon, ajamme Savonlinnassa viikonlopun sekä käymme Ilomantsissa, Lieksassa ja Valtimolla. Kaikki peruttiin koronan takia, Laaksomies kertoi.

Kun liikennöinti oli pysähdyksissä, museojunayrityksellä ei ollut tuloja.

– Tilanne on talouden kannalta lähes katastrofi. Kulut katettiin aiemmin kerääntyneillä varoilla, jotka oli tarkoitettu toisen höyryveturin korjaamiseen. Nyt korjaus lykkääntyi, Laaksomies kertoi.

Junan lähtöä Nurmeksen asemalta seurasi iso yleisöjoukko. Kymmeniä katsojia oli saapunut myös Valtimon asemalle, jossa veturi siirrettiin vaunujen toiseen päähän. Kun veturia ei voida Valtimolla kääntää, paluumatkalla etummaisena oli halkovaunu eli tenderi.

Matkalla oli useita lapsiperheitä. Kolmevuotias joensuulainen Akseli Nygrén oli erityisen innoissaan, sillä hän tykkää leikkiä lelujunilla. Pieni puinen veturi oli reissulla mukana.

Kahdeksanvuotias valtimolainen Eeli Meriläinen ei ollut ennen lauantaita noussut minkäänlaisen junan kyytiin.

– Juna on autoa kivempi, ei tarvitse käyttää turvavyötä eikä istua paikallaan. Kun juna kulki ja kävelin käytävällä, tuntui kuin olisin ollut avaruusaluksessa. Pelottavalta tuntui, kun katsoin vaunujen välissä maahan, Eeli selvitti kokemuksiaan.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kirjailija Juha Itkonen puhui äskettäisessä lehtihaastattelussa (Helsingin Sanomat 12.2.) lapsiperheen arjesta sävyssä, joka suuresti ilahdutti kuuden...
Kun ihmiset kuulevat minun opiskelevan yliopistossa, he usein alkavat romantisoida omia yliopistoaikojaan. Monet tuntuvat nauttivan nuoruuden nostalgi...
Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...