Julkaistu    |  Päivitetty 
Anu Saarelainen

Susia ei pannoiteta tulevanakaan talvena – "Pannoitusten poisjääminen ei heikennä suden kanta-arvion luotettavuutta"

Kuvituskuva. Kuvan susi on kuvattu Ähtärin eläintarhassa. Arkistokuva: Marko Haverinen Kuvituskuva. Kuvan susi on kuvattu Ähtärin eläintarhassa.

Luonnonvarakeskus (Luke) ei pannoita susia tulevanakaan talvena. Suden kannanarviointi pohjautuu muihin menetelmiin, joita ovat DNA-näytteistä saatavat tiedot, Tassu-tietojärjestelmään kirjatut susihavainnot ja tutkimustieto suden biologiasta.

− Susien pannoittamiselle ei ole nykyisellään riittäviä edellytyksiä. Pannoituksiin liittyvä lupahallinto on hyvin kuormittavaa, eikä siinä ole vuoden aikana tapahtunut muutosta parempaan. Tämän lisäksi pannoituksia tekevien työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden takaamiseen ei ole vielä riittävän toimivia ratkaisuja, kertovat tutkimuspäällikkö Katja Holmala ja ryhmäpäällikkö Otso Huitu Lukesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjelmajohtaja Sirpa Thesslerin mukaan pannoitusten poisjääminen ei heikennä suden kanta-arvion luotettavuutta. DNA-analytiikka on niin kehittynyttä, että se pitkälti korvaa pannoituksista saatavaa tietoa. DNA-seurannan avulla saadaan tietää susista asioita, jotka eivät paljastu millään muulla menetelmällä. Sen avulla tunnistetaan susiyksilöitä ja saadaan tietoa reviirien rajoista. DNA voi kertoa myös siitä, kuinka monta sutta yksittäisellä reviirillä elää ja onko reviirillä vanhempien lisäksi uudet jälkeläiset.

Tassu-havaintoja tarvitaan edelleen. DNA-keräys ja petoyhdyshenkilöiden kirjaamat Tassu-havainnot kulkevat käsi kädessä, sillä näytekeräysalueet kohdennetaan Tassuun kirjattujen susihavaintojen pohjalta. Tutkimuksen ja kannanseurannan lisäksi havaintotietoja käyttävät poliisi ja Suomen riistakeskus. Esimerkiksi poikkeuslupapäätöksissä käytetään Tassu-järjestelmään kirjattuja havaintoja pihakäyntejä tekevistä susista.

Metsästyksen kannalta tilanne on vaikea. Metsästäjien mielestä käytössä olevista menetelmistä pantaseuranta on tehokkain tapa pienentää metsästyskoiriin kohdistuvia riskejä. Susia on pannoitettu viimeksi kevättalvella 2019. Näistä pannoista viisi lähettää edelleen tietoa suden liikkeistä.

Luke on kehittämässä yhteistyössä tiedonkäyttäjien kanssa uutta Riistahavainnot-palvelua. Kehitteillä olevan palvelun toivotaan auttavan myös metsästyksen suunnittelussa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...
Yksinäisyys on aihe, josta en kovin mielelläni kirjoittaisi. Se tuntuu liian raskaalta ja, no, yksityiseltä asialta. Olisi ehkä helpompaa kirjoittaa e...