Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Nurmes nousi THL:n koronakartalle – Iäkkäiden osuuden kasvu tartunnoissa huolestuttavaa

Nurmeksessa on tähän mennessä ollut viisi varmistunutta koronavirustartuntaa. Henri Jokela Nurmeksessa on tähän mennessä ollut viisi varmistunutta koronavirustartuntaa.

Nurmes on noussut THL:n koronakartalle. Kartan mukaan Nurmeksessa on tähän mennessä ollut yhteensä viisi varmistettua koronavirustartuntaa. Yksi tapauksista on Pielispakarin leipomolla viime viikolla todettu tartunta ja toinen Binderholtzin Nurmeksen sahalla lokakuun alussa todettu tartunta. Muut tapaukset ovat Siun soten toimialuejohtajan Sirpa Kaipiaisen mukaan olleet myös yksittäisiä tapauksia, mutta hän ei ole varma, ovatko kaikki tältä syksyltä vai onko joukossa joku kevään tartunta.

– Suurin osa on todennäköisesti tältä syksyltä. Leipomon tapauksen jälkeen ei ole ollut mitään laajoja altistumisia, ja kaikki tapaukset on saatu selvitettyä, Kaipiainen toteaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Koko Siun soten alueella on kuluvan viikon aikana varmistunut yhteensä 33 tartuntaa. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin asetettuja, koronavirukselle altistuneita henkilöitä on tähän aamuun mennessä lähes 250. Kaipiainen ei pysty sanomaan, onko karanteeniin asetettuja Nurmeksessa.

Merkittävää muutosta edellisviikon tilanteeseen ei ole tapahtunut, vaikka voimassa olevien suositusten ja rajoitusten merkitys on jo nähtävissä.

– Suosituksilla ja rajoituksilla on ollut merkitystä. Isompia joukkoaltistumistilanteita ei ole enää tullut tietoon, eli ihmiset ovat selkeästi muuttaneet käyttäytymistään. Jäljitystyössä on huomattu, että kasvomaskit ovat tulleet käyttöön niin töihin kuin vapaa-ajalle, ja myös sen ansiosta altistumisia on vähemmän, Kaipiainen toteaa.

Huolestuttavana Kaipiainen pitää kuitenkin sitä, että iäkkäiden osuus tartunnan saaneista on kasvussa ja että toisistaan erillisiä tartuntoja tulee edelleen esille joka puolelta maakuntaa.

– Iäkkäämmät joutuvat herkemmin sairaalahoitoon, joten heidän osuutensa lisääntyminen on huolestuttava piirre.

Siun soten alueellisen koordinaatioryhmän arvion mukaan suositusten kiristämiselle ei kuitenkaan tällä hetkellä ole tarvetta, mutta niiden löysäämiseenkään ei ole varaa. Lähestyvät joulun pyhät ovat koronatilanteen kannalta ratkaisevan tärkeitä.

– Ikäihmisten ja riskiryhmien suojaaminen on meidän kaikkien vastuulla, ja jokaisen kannattaa miettiä tätä etukäteen. Joulua kannattaisi viettää nyt pienemmässä perhepiirissä ja miettiä, miten varmistaa kaikkien turvallisuus, jos perhettä kokoontuu yhteen eri puolilta Suomea. Tämä on meidän yhteinen haaste, Kaipiainen sanoo.

Vajaa 20 prosenttia uusista tartunnoista on sellaisia, joissa tartunnan alkuperää ei voida varmuudella sanoa.

– Usein taustalla on esimerkiksi matka kotimaassa, mutta tarkkaan ei pystytä sanomaan, missä tilanteessa tai keneltä tartunnan olisi voinut saada. Tämä kertoo siitä, että koronavirustilanne on huono koko Suomessa ja se koskee myös meitä pohjoiskarjalaisia, Kaipiainen muistuttaa.

Päivitetty pe 11.12. klo 14.44: lisätty Binderholtzin sahan tartuntatapaus.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...