Julkaistu 
Risto Kuittinen

Välitodistukset jäävät jakamatta Nurmeksen kouluissa – poikkeuksena "ysit"

Kouluissa aherretaan vielä muutaman päivän ajan ennen joululomaa. Aihekuva: Marianne Haverinen Kouluissa aherretaan vielä muutaman päivän ajan ennen joululomaa.

Nurmeksen kouluissa jätetään tänä jouluna välitodistukset jakamatta, lukuun ottamatta 9.-luokkalaisia, jotka saavat välitodistuksen entiseen tyyliin. Edellisen opetussuunnitelman aikaan ja ennen kuntaliitosta Nurmeksessa välitodistus jaettiin 6.-luokan joulusta alkaen.

Välitodistuksen poisjääntiä Kirkkokadun koulun rehtori Jukka Ikonen ei pidä suurena muutoksena, sillä hän näkee muiden palautekanavien toimivan niin hyvin, ettei lukuvuoden keskellä annettavaa arviointia tarvita.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– En pidä sitä välttämättömänä. Huoltajat ja oppilaat tietävät, missä mennään Wilman ja koerekisterin kautta. Palautekanavat toimivat. Välitodistuksen merkitys on pienempi kuin se joskus on ollut, Ikonen sanoo.

Valtimon koululla on jo vuosien ajan jaettu pelkät lukuvuositodistukset keväisin, ja kuntaliitoksen myötä käytäntö levisi nyt myös Nurmeksen kouluihin.

– Ysit saavat välitodistuksen Opetushallituksen ohjeen mukaan, Ikonen kertoo.

Valtimon koulun rehtori Marjo Jalkalakaan ei näe välitodistusta välttämättömänä, koska korvaaviakin työkaluja on.

– Oppimiskeskustelu on hyvä vaihtoehto välitodistukselle. Keskustelussa huoltaja, oppilas ja opettaja tekevät yhteistyötä. Parhaimmillaan siinä käydään todistukseen verrattavat asiat läpi, Jalkala sanoo.

Ikonen myöntää, että välitodistus on voinut toimia herätyksenä oppilaille, mikäli jossakin aineessa on petrattavaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että välitodistuksen jakaminen ei ole ollut kovin käytännöllistä.

– Vuosi on jaettu viiteen jaksoon, ja joulu sattuu juuri kolmannen jakson keskelle. Välitodistuksen jako sopisi luontevammin jakson loppuun, Ikonen sanoo.

Toinen tänä lukuvuonna tuleva uudistus tulee keväällä, kun koulut siirtyvät todistuksissa takaisin numeropainotteiseen arviointiin.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...