Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Valonsäihkettä pimeyden keskelle – kuvagalleria upeista kausivaloista Ylä-Karjalassa

Riitta Koivusen suunnittelemassa joulupukkiasetelmassa on kolme erilaista joulupukkia. Risto Kuittinen Riitta Koivusen suunnittelemassa joulupukkiasetelmassa on kolme erilaista joulupukkia.

Virtapihien led-valojen vallattua jouluvalomarkkinat on valoja alettu rakentaa entistä enemmän pysyväisasennuksina talojen räystäisiin, ikkunanpieliin ja ovenkarmeihin. Samalla valojen nimitys on liudentunut kausivaloiksi, jotta valot voidaan laittaa päälle jo syksyn pimenevissä illoissa.

Joulu on silti monille pimeän vuodenajan valonjuhla ja huipennus, jonka suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Minä olen jouluihminen. On hirmu mukavaa laittaa valoja, kun on aikaa, ja se on vastapainoa sisätyölle. Syksyllä jo rupean suunnittelemaan pikkuisen, jotta saan aina vähän erilaista laitettua, kuvailee nurmeslainen Riitta Koivunen jouluun valmistautumistaan.

Valovillitys on leviämässä muuallekin. Nurmeslaiset Heljä Pulkki ja Jyrki Mikkonen ovat kausivalojen laitossa vasta ensikertalaisia, mutta siitä huolimatta syksyn valoprojekti vei pariskunnan täysillä mukanaan.

– Aikaisemmin meillä ei oikein ole ollut aikaa laittaa valoja, mutta tänä vuonna olemme olleet poikkeuksellisen paljon kotona. Olisi mukavaa, jos valot ilahduttaisivat myös muita, Pulkki kertoo.

Pulkki ja Mikkonen tunnustavat, että yksi heidän inspiraationsa lähde valoprojektissa oli Kari ja Aino Bärlundin talo, joka sijaitsee kaukana Nurmeksen taajaman valoista keskellä pimeää metsää. Bärlundien pihapiirin värikäs hohde kiinnittää jokaisen ohiajavan huomion. Näkymä on kuin sadusta.

– 6–7 vuotta on valoja ollut, ja taipumus on, että joka vuosi valot ovat lisääntyneet. Tarkoitus on laajentaa vieläkin. Tälläkin hetkellä on valoja, joita vain ei ole ehditty asentaa, Kari Bärlund kertoo.

Kuvat: Risto Kuittinen

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...