Julkaistu 
Anu Saarelainen

Surffari sukelsi jään alle – Minna Duftonin elokuva kertoo vahvoista naisista

Minna Duftonin uusi elokuva vie jättiaaltoihin, mutta myös jään alle. Elina Manninen Minna Duftonin uusi elokuva vie jättiaaltoihin, mutta myös jään alle.

Portugalin Nazaressa pieni nainen surffaa jättimäisiä aaltoja. Suomen Heinolassa sama nainen kohtaa jään alaisen maailman suomalaisen vapaasukeltaja opastuksella. Portugalilainen Joane Andrade ja suomalainen Johanna Nordblad ovat molemmat alansa huippuja. Minna Duftonin dokumenttielokuvassa naiset tapaavat toisensa, kun Nordblad opettaa Andradelle mielenhallintaa avannossa ja jään alla.

 BIG vs SMALL on nurmeslaislähtöisen Duftonin ensimmäinen pitkä elokuva. Se sai ensi-iltansa syyskuussa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla, mutta suuren yleisön tietoisuuteen se tuli joulukuussa, kun se esitettiin kolme kertaa Ylen kanavilla. Elokuva on edelleen nähtävissä Yle Areenassa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tv-ensi-illan jälkeen tuli ihan hirveästi palautetta. Puhelin meni ihan tukkoon. En muista, että mistään muusta työstäni olisi tullut palautetta näin paljon. Dokumentti on herättänyt paljon tunteita, ihmiset ovat olleet todella liikuttuneita, Dufton sanoo.

Hänen edellinen dokumenttinsa kertoi laulaja Saara Aallosta.

– Siitä työstä jäi ajatus, että haluan tehdä lisää tarinoita vahvoista naisista, Dufton sanoo.

Netistä hän oli nähnyt videoita isojen aaltojen surffareista, myös naisista.

 – Minua alkoi kiinnostaa, miksi naiset menevät kerrostalon kokoisiin aaltoihin, hän kertoo.

 Irtisanouduttuaan Yleltä pari vuotta sitten Dufton matkusti Portugaliin Sintraan, jossa hän joogasi ja opetteli surffaamista.

– Tapasin siellä isojen aaltojen surffareita, ja aloin kysellä kysymyksiä, jotka johtivat vastausten äärelle, hän kertoo.

 Hän kysyi muun muassa sitä, miten aallon sisällä voi selviytyä hengissä, ja kuuli, että paras tapa harjoitella sitä oli vapaasukellus jään alla. Sekä aallon sisällä että jään alla on epäselvää, missä on pinta ja missä pohja.

 –Tärkeintä on, että oppii hallitsemaan pelkojaan. Tämä laji on tunteiden hallintaa, ja siinähän meillä jokaisella on opittavaa, Dufton sanoo.

 

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...