Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Ensimmäiset covid-19-rokotteet annettu Siun soten alueella – Nurmeksessa ensimmäisiä rokotteita pistetään ehkä jo parin viikon sisällä

Siun soten alueella ensimmäisen rokotteen sai tehohoidon erikoislääkäri Sirkku Heino. Rokotteen pisti teho-osaston apulaisosastonhoitaja Tuija Pietarinen. Siun sote Siun soten alueella ensimmäisen rokotteen sai tehohoidon erikoislääkäri Sirkku Heino. Rokotteen pisti teho-osaston apulaisosastonhoitaja Tuija Pietarinen.

Ensimmäiset covid-19-rokotteet pistettiin Siun soten alueella uudenvuodenaattona viime viikon torstaina. Ensimmäisen rokotteen sai tehohoidon erikoislääkäri Sirkku Heino ja toisen teho-osaston osastonhoitaja Sanna Korhonen. Ensimmäiset rokotukset annettiin tehohoidon henkilöstölle, koska Siun sotessa noudatetaan kansallisen covid-19-rokotusstrategian mukaista rokotusjärjestystä.

Heino kertoo, että mahdollisuus olla ensimmäinen rokotettava Siun soten alueella oli hänelle etuoikeus.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Haluan myös edistää tällä rokotemyönteisyyttä. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen ottaisi rokotteen ja saataisiin väestöön immuniteetti. Tätä kautta voidaan toivottavasti pikkuhiljaa myös alkaa purkaa rajoituksia ja saada yhteiskunta normalisoitumaan, Heino sanoo.

Nurmeksessa rokotteita ei ole vielä annettu, mutta terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen arvioi, että maakunnan kunnissa rokottamaan päästäisiin parin viikon sisään.

– Ensimmäisenä rokotetaan terveyskeskusten infektiovastaanottojen henkilökuntaa, sitten hoivakodeissa.

Kaipiaisen mukaan maanantaihin aamupäivään mennessä rokotteita oli annettu jo 200–300. Rokotteen ottaminen on työntekijöille vapaaehtoista.

– Helmi–maaliskuussa toivomme pääsevämme rokottamaan iäkkäitä ja riskiryhmiä. Laajemmin koko väestölle rokotukset käynnistyvät ehkä huhtikuussa. Edellyttäen, että saamme rokotteita suunnitelman mukaan, Kaipiainen toteaa.

Kuten kaikissa Suomen sairaanhoitopiireissä, Siun soten alueella on käytössä ensimmäisenä EU:n hyväksynnän saanut Pfizerin ja Biontechin covid-19-rokote Comirnaty. Kyseinen rokote on otettu käyttöön kaikissa EU-maissa.

Infektioiden torjuntayksikön ylilääkärin Jukka Heikkisen mukaan turvallisuustutkimuksissa ei ole mitään jätetty tekemättä, vaikka rokote on kehitetty nopealla aikataululla.

– Tiedetään, että suurin osa rokotteen haittavaikutuksista ilmaantuu ensimmäisen kuuden viikon aikana rokottamisesta. Siltä osin covid-19-rokote ei eroa muista turvallisiksi todetuista rokotteista, kuten esimerkiksi kausi-influenssarokotteesta, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan rokote on erittäin tehokas.

– Rokotteen suojateho on noin 95 prosenttia. Erityisesti rokote on tehokas ikäihmisille, joiden vasta-ainemuodostus tavanomaisille rokotteille voi olla huono.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...