Julkaistu 
Anu Saarelainen

Nuorisopsykiatrista erikoissairaanhoitoa Nurmeksessa: "Tarvetta on enemmän kuin pystymme asiakkaita vastaanottamaan"

Riikka Luostarinen on Siun soten nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon työntekijä Nurmeksessa. Anu Saarelainen Riikka Luostarinen on Siun soten nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon työntekijä Nurmeksessa.

Nurmeksessa on nykyään tarjolla nuorisopsykiatrista erikoissairaanhoitoa. Nuorisopsykiatrian satelliittityöntekijöitä on maakunnassa neljällä paikkakunnalla. Siun sote vakiinnutti toiminnan viime syksynä.

– Ensin kokeiltiin, onko tällaiselle toiminnalle tarvetta, ja kyllä sitä oli. Tarvetta on enemmän kuin pystymme asiakkaita vastaanottamaan, sanoo psykiatrinen sairaanhoitaja Riikka Luostarinen, jonka vastuulla ovat maakunnan kolme pohjoisinta kuntaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hänen vastaanottonsa sijaitsee Nurmeksen perhe- ja kasvatusneuvolan yhteydessä. Perusmuotoisia mielenterveyspalveluja nuorille tarjoaa perhe- ja kasvatusneuvola, mutta nuorisopsykiatrista erikoissairaanhoitoa on ollut aiemmin saatavilla Pohjois-Karjalassa vain Joensuussa.

– Pohjoisten alueiden nuorille ongelmana on ollut se, että välimatka on pitkä ja se, että palvelun piiriin ei ole päässyt, kun se on ollut tukossa ruuhkautumisen takia, Luostarinen kertoo.

Nuorisopsykiatrian palveluiden piiriin tullaan yleensä jonkin muun palvelun kautta, esimerkiksi perheneuvolan, koulukuraattorin tai terveyskeskuksen. Palvelu on tarkoitettu 13–19-vuotiaille. Hänen periaatteinaan on työskennellä perhelähtöisesti, vaikka hän tietää, että vanhempien mukanaolo ei useinkaan ole nuoren toive.

– Minusta nuoren hoitaminen ilman perhettä ei kanna kovin pitkälle, mutta joskus on toki tarpeen sekin, että nuoren kanssa keskustellaan vain kahden kesken, mutta vanhemmat ovat myös jossakin vaiheessa mukana, Luostarinen sanoo.

Usein nuorten ongelmat tulevat esille koulussa, sen vuoksi Luostarista mietityttävätkin koulumaailmaan liittyvät ilmiöt.

– Nuoret elävät maailmassa, jossa on aika paljon kasvurauhaa haastavia asioita. Nuoret ovat mittari siitä, miten hyvin yhteiskuntamme toimii, Luostarinen sanoo.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kirjailija Juha Itkonen puhui äskettäisessä lehtihaastattelussa (Helsingin Sanomat 12.2.) lapsiperheen arjesta sävyssä, joka suuresti ilahdutti kuuden...
Kun ihmiset kuulevat minun opiskelevan yliopistossa, he usein alkavat romantisoida omia yliopistoaikojaan. Monet tuntuvat nauttivan nuoruuden nostalgi...
Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...