Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Yleisötilaisuuksien rajoitusten jatkamista suositellaan – Avi tekee päätöksen viimeistään keskiviikkona

Koronavirusnäytteitä otetaan koko ajan vähemmän. Kuvassa on Nurmeksen terveysaseman infektiovastaanotolla olevia koronavirustesteihin vaadittavia tarvikkeita. Arkistokuva: Tuire Haverinen Koronavirusnäytteitä otetaan koko ajan vähemmän. Kuvassa on Nurmeksen terveysaseman infektiovastaanotolla olevia koronavirustesteihin vaadittavia tarvikkeita.

Siun soten alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä on ottanut kantaa yleisötilaisuuksien rajoituksista. Työryhmä suosittaa Itä-Suomen aluehallintovirastoa (avi) jatkamaan tällä hetkellä voimassa olevaa rajoitusta, jolla yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty.

Lopullisen päätöksen rajoituksista tekee avi, joka on kertonut päättävänsä asiasta viimeistään ensi keskiviikkona. Avi voi kuitenkin tehdä päätöksen myös aiemminkin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Koronavirusepidemiassa ei ole Siun soten mukaan tapahtunut viimeisen viikon aikana merkittäviä muutoksia Pohjois-Karjalassa. Varovaisia merkkejä epidemiatilanteen rauhoittumisesta on, ja tartunnat ja altistumiset on pystytty selvittämään nopeasti. Nurmeksessa varmistettujen koronatapausten määrä on edelleen kuusi THL:n koronakartan mukaan.

– Maakunnan asukkaiden vastuullisella toiminnalla ja suositusten noudattamisella on selvästi ollut vaikutusta, ja tilanne on pysynyt hyvin hallinnassa. Syksyn kaltaisilta hyvin laajoilta tartuntaketjuilta ja joukkoaltistumisilta on nyt vältytty, kertoo toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Ilmaantuvuuslukujen perusteella maakunta on kuitenkin edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, ja tartuntojen ehkäisemiseksi tarkoitetut suositukset ja rajoitukset pidetään entisellään. Aikuisten ryhmäliikunnan ja ryhmissä tapahtuvan harrastustoiminnan välttämistä koskevaa suositusta täsmennettiin koskemaan sisätiloissa järjestettyä toimintaa.

Vuoden ensimmäisellä viikolla uusia tartuntoja varmistui Pohjois-Karjalassa yhteensä 15, mikä on lähes puolet vähemmän kuin viime vuoden viimeisillä viikoilla. Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on kuitenkin todettu jo torstaiaamuun mennessä 15, ja joukossa on kaksi laajempiin joukkoaltistumisiin kouluissa johtanutta tapausta. Karanteenissa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 190 koronavirukselle altistunutta henkilöä.

Tartuntojen alkuperä on saatu selville yli 90 prosentissa tapauksista. Lisäksi 60 prosenttia tartunnoista on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä, jolloin uusia laajoja altistumisia ei ole päässyt syntymään.

Hyvä asia on Siun soten mukaan myös se, että yli 60-vuotiailla todettujen tartuntojen määrä on lähtenyt laskuun. Viimeisten kahden viikon aikana todetuista uusista tartunnoista noin puolet on todettu alle 30-vuotiailla.

Otettujen koronavirusnäytteiden määrä on kuitenkin laskenut edelleen. Vuoden ensimmäisellä kokonaisella viikolla näytteitä otettiin yhteensä 1 550, kun ennen vuodenvaihteen lomia näytteitä otettiin alueella keskimäärin 2 800 viikossa.

– Flunssakausi on tällä hetkellä hyvin rauhallinen, ihmiset ovat varmasti myös pysyneet terveinä. Kunhan muistetaan vain tulla testeihin heti, kun oireita tulee, jotta tartunnat eivät pääse leviämään piilossa, Kaipiainen sanoo.

Pohjois-Karjalassa ei ole toistaiseksi todettu yhtään Iso-Britannian tai Etelä-Amerikan uutta muuntunutta koronavirustyyppiä. Suositusten noudattaminen ja koronavirustestiin nopeasti hakeutuminen ovat tärkeitä keinoja myös näiden aiempaa helpommin tarttuvien virustyyppien leviämisen ehkäisemiseksi, Siun sotesta muistutetaan.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kirjailija Juha Itkonen puhui äskettäisessä lehtihaastattelussa (Helsingin Sanomat 12.2.) lapsiperheen arjesta sävyssä, joka suuresti ilahdutti kuuden...
Kun ihmiset kuulevat minun opiskelevan yliopistossa, he usein alkavat romantisoida omia yliopistoaikojaan. Monet tuntuvat nauttivan nuoruuden nostalgi...
Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...