Julkaistu 
Heikki Rissanen

Joukko nurmeslaisia irtaantui Kuhmon Mobilisteista – uusi yhdistys keskittyy vanhoihin vehkeisiin

Wanhat Vehkeet -yhdistys käynnistää toimintaansa puheenjohtaja Matti Alatalon (vas.) johdolla. Mukana Martti Lohtander. Heikki Rissanen Wanhat Vehkeet -yhdistys käynnistää toimintaansa puheenjohtaja Matti Alatalon (vas.) johdolla. Mukana Martti Lohtander.

Vuoden alussa rekisteröity Wanhat Vehkeet -yhdistys rakentaa toimintaansa laajalla kattauksella Nurmeksessa. Yhdistyksen taustalla on parisenkymmentä entistä Kuhmon Mobilistien nurmeslaista jäsentä.

– Yhdistys on enemmän kuin mobilistiharrastajien yhdistys. Meille mahtuu kaikki vanhoista esineistä, ajoneuvokaluston lisäksi vaikka puukoista, pihdeistä tai rekikalustosta innostuneet harrastajat. Mitään rajaa kalustolle ei vedetä, taustoittaa yhdistyksen puheenjohtaja Matti Alatalo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Vanhaksi esine luokitellaan, kun sillä on ikää yli 30 vuotta.

Siihen, miksi nurmeslaiset irtaantuivat vanhasta seurasta, puheenjohtajalla on selkeä näkemys.

– Kuhmo on Kuhmo ja Nurmes on Nurmes. Jokaisella on vapaus kuulua haluamaansa yhdistykseen. Wanhat Vehkeet on kokonaan uusi ja itsenäinen nurmeslainen yhdistys, Alatalo korostaa.

Vaikka yhdistys on nuori, on taustalla vankka kokemus ja tuntemus vanhaan kalustoon laajalla kattauksella, myös maa- ja metsätalouden käyttöesineisiin, kuin myös kevyempään käsityökalustoon. 

– Kokemusta ja tuntemusta vanhoihin vehkeisiin on, mutta jokainen päivä opitaan uutta, kun uusia jäseniä saadaan mukaan, Alatalo luonnehtii. 

Perustamiskokouksen jälkeen varsinainen toiminta starttaa kuukausipalavereilla, alkuun Rauhalan teollisuusalueen pajalla, jossa myös puukkokurssi kokoontuu. Tulevaisuutta verstaalla rakennetaan tällä viikolla starttaavalla mopokurssilla, joka jatkuu nyt Wanhojen Vehkeiden suojissa. Mopokerho on pyörinyt pajalla jo pidempään noin kymmenen mopoharrastajan voimin.

Yhdistyksen ytimenä on paja ja toiminnan suola vanhojen vehkeiden kunnostaminen porukalla.

– Monesti käy niin, että parhaassa työiässä olevalla ei ole aikaa ja ymmärrystä vanhaan esineistöön. Tuolloin uudempi kalusto on etusijalla. Ajatus muuttuu iän myötä ja kun vapaa-aika lisääntyy, sille haetaan mielekästä tekemistä, Alatalo pohtii. 

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kirjailija Juha Itkonen puhui äskettäisessä lehtihaastattelussa (Helsingin Sanomat 12.2.) lapsiperheen arjesta sävyssä, joka suuresti ilahdutti kuuden...
Kun ihmiset kuulevat minun opiskelevan yliopistossa, he usein alkavat romantisoida omia yliopistoaikojaan. Monet tuntuvat nauttivan nuoruuden nostalgi...
Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...