Julkaistu 
Anu Saarelainen

Polttoainetta nurmesta ja lannasta – kaasuasemalle paikka Välitieltä

Biokaasuaseman paikaksi on valittu Välitie, jonka varrella on muitakin autoilijoita palvelevia yrityksiä. Anu Saarelainen Biokaasuaseman paikaksi on valittu Välitie, jonka varrella on muitakin autoilijoita palvelevia yrityksiä.

Nurmeksessa ryhdytään reippain askelin rakentamaan biokaasun tuotantoa ja jakelua. Tavoitteena on, että biokaasun jakeluasema valmistuu jo tulevana syksynä Välitielle ABC-aseman ja kaupungin varikon väliin. Aluksi asema toimisi ostokaasulla, mutta omaa biokaasutuotantoa Nurmeksessa pitäisi olla jo vuonna 2022 tai 2023.

Biokaasun mahdollisuuksiin on paneuduttu viime vuoden lopulla valmistuneessa biokaasuselvityksessä, jonka suositusten perusteella kaupunki vie hanketta eteenpäin. Suositusten mukaan Nurmekseen perustettaisiin erikseen biokaasun tuotantoyhtiö ja jakeluyhtiö, joissa molemmissa kaupunki olisi mukana osakkaana.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Biokaasun tankkausasemat ovat keskittyneet nykyisin Etelä- ja Länsi-Suomeen. Itä-Suomessa niitä on erittäin vähän, sanoo kaupunginjohtaja Asko Saatsi.

Tällä hetkellä lähimmät kaasuasemat ovat Kuopiossa ja Mikkelissä. Nurmeksessa kaasunjakeluaseman toiminta halutaan aloittaa ostokaasulla ennen tuotantolaitoksen valmistumista, jotta markkinat ehtivät kehittyä.

– Jotta liikennebiokaasun jakelu kannattaisi, Nurmeksessa pitäisi olla muutamia kymmeniä kaasulla toimivia henkilöautoja ja puolenkymmentä kaasua käyttävää kuorma-autoa. Nyt on kasvatettava sekä kysyntää että tarjontaa, Saatsi sanoo.

Biokaasun tuotantolaitoksen paikaksi vaihtoehtoina ovat Känkkäälä ja Valtimon Hiekkalahti. Laitos käyttäisi maatiloilta saatavaa nurmea, lantaa ja olkea. Raaka-ainetta pitäisi selvityksen mukaan olla Nurmeksessa riittävästi saatavilla. Selvitystyön aikana haastateltiin noin 60 maataloustuottajaa. 

Teknologiana laitoksessa olisi joko kuivamädätys tai märkämädätys. Prosessissa syntyisi kaasun lisäksi lannoitetta.


Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Ylä-Karjalan jutussa (13.9.) harmiteltiin Aronsalmen laavun siirtoa sekä Juuan suunnan unohtamista reittihankkeessa. En voinut olla tarttumatta tähän ...
Olen ollut kesätoimittajana hurjat kaksi ja puoli kesää. 21-vuotiaalle se on kuitenkin aika paljon, joten siksipä jaan nyt suurta viisauttani toimitta...
Säiden suosiessa näin vielä elokuussakin, otimme äkkilähdön Peurajärven aurinkorannikolle keskellä viikkoa. Sulloimme sup-laudat, biksut, pyyhkeet ja ...