Julkaistu 
Tuire Haverinen

Nurmeksen koronatartunnat nousivat seitsemään – Yli 80-vuotiaiden rokotukset tarkoitus aloittaa helmikuussa

Nurmeksen koronatartunnat nousivat seitsemään – Yli 80-vuotiaiden rokotukset tarkoitus aloittaa helmikuussa Arkistokuva: Marko Puumalainen

Nurmeksen koronavirustartuntojen määrä on kasvanut yhdellä. THL:n koronakartan mukaan Nurmeksessa on nyt todettu seitsemän tartuntaa.

Siun sote suunnittelee aloittavansa yli 80-vuotiaiden rokottamisen helmikuussa. Tähän rokotusryhmään kuuluu noin 8 000 ihmistä, mikä on noin 5,5 prosenttia kaikista yli 15-vuotiaista pohjoiskarjalaisista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Tämä kuitenkin edellyttää, että rokotuksia tulee lähiviikkoina suunnitelmien mukaisesti, arvioi ylilääkäri Jukka Heikkinen.

Yli 80-vuotiaiden jälkeen rokotusvuoroon tulevat 75–79-vuotiaat ja seuraavaksi 70–74-vuotiaat. Iän perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotusten jälkeen vuorossa ovat sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvat.

Siun sote lähettää kulloinkin rokotusvuorossa olevalle ryhmälle tekstiviestillä tiedon rokotusten käynnistymisestä sekä ohjeet ajanvaraukseen. Verkko- ja puhelinajanvaraus avataan, kun rokotukset käynnistyvät. Eri ryhmien rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan myös Siun soten viestintäkanavissa.

– On tärkeää, että nyt maltetaan odottaa ajanvarauksella tapahtuvien rokotusten käynnistymistä. Ensimmäisen riskiryhmän rokotusten käynnistyessä on myös tärkeää, että vain kyseiseen ikäryhmään kuuluvat varaavat aikoja rokotuksiin, jotta iäkkäimmät saadaan rokotettua ensimmäisenä. Rokotusten yhteydessä varmistetaan henkilön kuuluminen kyseiseen rokotusryhmään, jotta voidaan varmistaa rokotusjärjestyksen noudattaminen, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Koko väestön rokotusten alkamisaikaa on Siun soten mukaan vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa, koska aikataulu riippuu täysin rokotteiden saatavuudesta. Siun sotella on kuitenkin valmius käynnistää rokotukset heti, kun rokotteita saadaan väestörokotuksia varten. Väestön rokotukset eli yli 16-vuotiaiden rokotukset järjestetään terveysasemien yhteydessä pois lukien Joensuun kantakaupungin alue, jossa rokotukset järjestetään erillisessä rokotuspisteessä.

6000 rokotettu annettu

Rokotukset ovat edenneet Siun soten alueella sitä mukaa kuin rokotuksia on maakuntaan saapunut. Vaikeudet rokotteiden saatavuudessa vaikuttavat myös Siun soten rokotustahtiin.

– Rokotteiden alkuperäiset toimitusmäärät eivät ole toteutuneet, vaan rokotteita on saatu selvästi vähemmän, kuten koko Suomessa, Jukka Heikkinen kertoo.

Keskiviikkoaamuun mennessä Siun soten alueella oli annettu yhteensä lähes 6 000 koronavirusrokotetta, joista ensimmäisiä rokotusannoksia oli noin 5 500 kappaletta ja toisia rokotusannoksia noin 500 kappaletta. Tähän mennessä ensimmäinen rokoteannos on annettu kaikille koronapotilaiden ja koronanäytteiden kanssa työskenteleville sote-ammattilaisille ja infektiovastaanottojen henkilöstölle. Näissä ryhmissä on jo käynnissä toinen rokotuskierros.

Tällä viikolla saadaan myös päätökseen rokotukset ikäihmisten asumispalveluyksiköissä. Hoivakotien toinen rokotuskierros käynnistyy viikolla 6.

Siun sote kertoo koronavirusrokotuksista ja niiden etenemisestä verkkosivuillaan. Sivuille on tulossa lähiaikoina myös koronarokotusten etenemistä havainnollistava kuvaaja, josta voi tarkkailla rokotusten etenemisestä eri rokotusjärjestykseen määritellyissä ryhmissä.

THL:n sivuilla voi puolestaan seurata rokotusten etenemistä koko Suomessa. Tietojen lähteenä on THL:n rokotusrekisteri, joka päivittyy 1–2 päivän viiveellä.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...
Niitä ei pääse pakoon. Vaikka välttelisi poliittista keskustelua ja polttaisi äänestysohjeet, vaalit löytävät tiensä jokaisen arkeen. Teiden varsille ...
Näin kysyi eräs ystäväni, kun istuimme viime kesänä Nurmeksen ABC:llä odottamassa tilauksiamme. Olin muutama päivä aikaisemmin saanut tiedon, että oli...