Julkaistu 
Tuire Haverinen

Ensimmäisen riskiryhmän rokottamiset aloitetaan Siun soten alueella ensi viikolla – Nurmeksessa rokotukset on tarkoitus aloittaa tiistaina

Ensimmäisen riskiryhmän rokotukset aloitetaan Nurmeksessa heti alkuviikosta. Arkistokuva: Marko Puumalainen Ensimmäisen riskiryhmän rokotukset aloitetaan Nurmeksessa heti alkuviikosta.

Siun soten alueella aloitetaan iän ja sairauden perusteella korkeimpaan riskiryhmään kuuluvien koronavirusrokotukset ensi viikolla. Maanantaina rokotuksia aletaan antaa Joensuun kantakaupungissa. Nurmeksessa rokotukset aloitetaan tiistaina tai viimeistään keskiviikkona.

– Ensi ja sitä seuraavalla viikolla rokotukset järjestetään Nurmeksen terveysasemalla. Valtimon terveysasemalla rokotuksia annetaan myöhemmin, kun rokotteita on saatu isompia määriä, kertoo ylihoitaja Johanna Ahvalo Siun sotesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Rokotuksia annetaan kaikille tänä vuonna 80 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä alle 70-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Altistavia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä.

Rokotukset toteutetaan ajanvarauksella, joka avautuu huomenna torstaina. Rokotusajan voi varata joko Siun soten verkkosivuilta tai puhelimitse. Verkkoajanvarauksessa pitää valita palveluluokaksi ”Koronarokotus” ja palveluksi se rokotusryhmä, johon henkilö kuuluu eli ”yli 80-vuotiaat” tai ”alle 70-vuotiaat riskiryhmä 1”.

Nyt rokotusvuorossa olevat pohjoiskarjalaiset saavat ensi viikon aikana tekstiviestin, jossa kerrotaan rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että asukkaalla on Siun soten potilastietojärjestelmään kirjattu puhelinnumero ja hän on antanut luvan tekstiviestien lähettämiseen.

Kaikille yli 70-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville lähetetään lisäksi infokirje postitse.

– Tekstiviestiä tai kirjettä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen ajan varaamista, jos kuuluu yli 80-vuotiaisiin tai riskiryhmiin. Rokotusajat ovat lyhyitä, joten kullekin rokotettavalle on varattava oma aika, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Rokotteiden saatavuus vaikuttaa varattavissa olevien rokotusaikojen määrään. Jos ajanvarauksessa ei ole vapaita aikoja rokotuksiin, rokotteita ei ole, eikä aikaa pysty varamaan. Siun sote saa tällä hetkellä viikoittain 1 000–2 000 annosta yli 80-vuotiaille annettavia rokotteita ja noin 700 annosta alle 70-vuotiaiden riskiryhmälle annettavaa rokotetta.

– Rokotteita on saatavilla tässä vaiheessa hyvin vähän suhteessa nyt rokotusvuoroon tulevien ryhmien kokoon. Rokotusaikoja voi näin ollen joutua odottamaan, Kaipiainen toteaa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...