Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Yli 20 hengen yleisötilaisuuksien kielto jatkuu maaliskuussa – Pohjois-Karjala on palannut koronavirusepidemian perustasolle

Siun soten suositukset kasvomaskin käytöstä jatkuvat entisenlaisina. Arkistokuva: Tuire Haverinen Siun soten suositukset kasvomaskin käytöstä jatkuvat entisenlaisina.

Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämiskielto jatkuu Itä-Suomessa. Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on päättänyt jatkaa kieltoa 22. maaliskuuta asti. Päätös koskee kaikkia Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon kuntia.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu alle 20 henkilöä. Edellytyksenä on, että turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n torstaina päivittämää ohjetta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Avin arvion mukaan alueen epidemiologinen tilanne, todetut tartunnat ja erityisesti uuteen koronavirusmuunnokseen liittyvät riskit sekä taudin leviämisen estämisen ennakointi ovat nyt tärkeitä. Avin mukaan koko valtakunnan heikko tilanne heijastuu kaikille alueille ja epidemiatilanne on edelleen epävakaa. Myös alkava talvilomakausi lisää epidemian lisäämisen riskiä.

Avin mukaan kokoontumisiin liittyvät riskit ovat suuret, minkä takia rajoitusmääräys on välttämätön. Avin mukaan myös sairaanhoitopiirien yhteistyöryhmien arviointien mukaan nykyisiä rajoituksia on syytä jatkaa.

Avi on ottanut päätöksessään huomioon myös hallituksen hybridistrategian toteuttamissuunnitelman tammi–toukokuun ajalle sekä THL:n asiantuntijalausunnon ja tilannearvion.

Avi arvioi rajoituspäätöstä uudelleen, jos epidemiologinen tilanne muuttuu.

Epidemia rauhoittunut

Pohjois-Karjala on palannut takaisin koronavirusepidemian perustasolle. Epidemia on Siun soten mukaan rauhoittunut.

Koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä katsoi kuitenkin torstaina yksimielisesti, että alueelliset suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan.

– Nyt voimassa olevilla toimenpiteillä epidemiatilanne on saatu hallintaan. Virusta ei kuitenkaan ole vielä tukahdutettu, joten suositusten ja rajoitusten noudattaminen on tärkeää myös lähestyvien hiihtolomien näkökulmasta, perustelee työryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen.

Myös kansallinen ja eurooppalainen ohjaus koronavirusepidemian hallitsemiseksi kannustaa siihen, ettei suositus- ja rajoitustoimenpiteitä purettaisi hätiköiden. Taustalla on riski uusien, entistä helpommin tarttuvien virusmuunnosten leviämisestä.

THL:n koronakartan mukaan Pohjois-Karjalan ilmaantuvuusluku on edelleen maan matalin. Perjantaina se oli 11,0. Viimeisen 14 vuorokauden aikana uusia koronatartuntoja on todettu 18, kun sitä edeltävänä 14 vuorokautena tapauksia on ilmennyt 56.

Siun soten mukaan kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut viisi. Tartuntoihin ei ole liittynyt laajempia altistumisia.

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin Siun soten mukaan 12. Niiden alkuperä pystyttiin selvittämään noin 96 prosentissa tapauksista, ja valtaosa tartunnoista todettiin joko karanteenissa olleilla henkilöillä tai ne ovat yksittäisiä tapauksia, joihin ei liittynyt laajempia altistumisia.

Päivitetty pe 12.2. klo 12.25: THL:n koronakartan luvut.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Kirjailija Juha Itkonen puhui äskettäisessä lehtihaastattelussa (Helsingin Sanomat 12.2.) lapsiperheen arjesta sävyssä, joka suuresti ilahdutti kuuden...
Kun ihmiset kuulevat minun opiskelevan yliopistossa, he usein alkavat romantisoida omia yliopistoaikojaan. Monet tuntuvat nauttivan nuoruuden nostalgi...
Kun olin vähän nuorempi, haaveilin aika ajoin siitä, millaista olisi asua yksin. Kun näin sisustuslehdessä kauniin olohuoneen, päätin, että minulle tu...