Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Koronarokotusaikoja vain puhelimitse – Yli 80-vuotiaille soitetaan henkilökohtaisesti

Ensi viikolla koronarokotusajan voivat varata puhelimitse 65–69-vuotiaat henkilöt. Arkistokuva: Heikki Rissanen Ensi viikolla koronarokotusajan voivat varata puhelimitse 65–69-vuotiaat henkilöt.

Siun sote rajaa rokotusvuorossa olevien määrää ja helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusajan varaamista. Syynä ovat ajanvarauksessa viime viikkoina ilmenneet tekniset ongelmat, kun Siun soten ajanvarausjärjestelmä ei ole kestänyt koronarokotusten ajanvarausten aiheuttamaa kuormitusta.

Ensi viikon maanantaiaamuna koronarokotusajan voivat varata puhelimitse 65–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Siun sote lähettää heille tekstiviestin muistutukseksi rokotusoikeudesta tällä viikolla. Riskiryhmän muiden ikäryhmien ajanvaraus avataan myöhemmin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Aikoja on varattavissa noin 2 000, joten ensimmäisellä viikolla aikoja ei riitä kaikille rokotusvuorossa oleville. Kun ajat loppuvat, ajanvaraus suljetaan ja siitä kerrotaan ajanvarausnumerossa ääniviestillä. Aikoja avataan lisää aina maanantaisin.

Yli 80-vuotiaille, jotka eivät ole ikäpalvelujen piirissä eivätkä ole vielä saaneet rokotetta, koronarokotusaikaa tarjotaan henkilökohtaisesti puhelimella soittamalla. Koska rokottamattomia yli 80-vuotiaita on Siun soten alueella noin 7 800, Siun sote soittaa puhelut porrastetusti ja aloittaa yli 90-vuotiaista. Soittokierros aloitetaan tällä viikolla, ja sitä jatketaan niin kauan, kun kaikille yli 80-vuotiaille on soitettu. Siun sotesta arvioidaan, että soittokierros kestää kolmisen viikkoa. Aiemmin suunnitelluista kirjeiden lähettämisestä on ainakin toistaiseksi luovuttu.

Ajanvarauspuhelut tulevat 013-alkuisesta numerosta. Puhelussa kysytään henkilön halukkuutta ottaa koronarokotus ja varataan samalla aika rokotukseen henkilön valitsemaan rokotuspaikkaan, jos hän haluaa varata ajan puhelimitse. Ajanvarauksesta lähetetään vahvistusviesti tekstiviestillä. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että henkilö on antanut Siun sotelle luvan lähettää tekstiviestejä.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Kotihoidon työntekijät kartoittavat rokotuksen haluavat asiakkaat ja sopivat rokotuksen järjestämisestä. Koronarokotusta tarjotaan myös kotona asuvien ikäihmisten ja kotihoidon asiakkaiden kanssa samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja yli 70-vuotiaille henkilöille.

Kun kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu, rokotuksissa siirrytään 70–79-vuotiaiden rokotuksiin. Tässä ikäryhmässä rokotuksissa edetään porrastetusti niin, että ensimmäisenä rokotetaan 75–79-vuotiaat. Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Lisää aiheesta torstain 25.2. Ylä-Karjalassa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...