Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Rissanen

Ikäihmisten perhehoito täydentää hoitopakkaa – "Nurmeksesta viedään ikäihmisiä perhehoitoon muille paikkakunnille"

Irene Honkanen kiinnostui perhehoitajan valmennuksesta lääkärin suositellessa ammatinvaihtoa. Heikki Rissanen Irene Honkanen kiinnostui perhehoitajan valmennuksesta lääkärin suositellessa ammatinvaihtoa.

Väestön ikääntyessä tarvitaan erilaisia hoitomuotoja myös kotona asumisen ja laitoshoidon välille. Ikäihmisten perhehoitomallia herätellään haja-asutusalueilla Siun soten ja Kiteen evankelisen kansanopiston hallinnoiman Perhehoito elinkeinona eli Perheke-hankkeen avulla. Perhehoito on kodin ja palveluasumisen välimuoto ikäihmisten hoiva- ja asumispalveluissa.

Perhehoitajaksi hakevilta edellytetään valmennuskoulutuksen suorittamista.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Perhehoito on hyvä henkilöille, jotka vielä asuvat kotona tukipalvelun turvin, mutta eivät ole vielä laitoskuntoisia. Perhehoitoa myönnetään, kun kotiin annettavat palvelut eivät enää palvele riittävästi tai ikäihmisen elämä on muuttunut turvattomaksi. On laskettu, että jos ikäihminen tarvitsee kolme kotipalvelun käyntiä vuorokaudessa, perhekotiin sijoitus tulisi yhteiskunnallekin edullisemmaksi, summaa helmikuun alussa perhehoitovalmennuksen aloittanut nurmeslainen Irene Honkanen.

Ennen perhehoitotoiminnan aloittamista tarvitaan Siun soten hyväksyntä. Siun sote tekee toimeksiantosopimuksen kustakin hoidettavasta perhehoitajan kanssa ja maksaa perhehoitajalle hoitopalkkiot ja kulukorvaukset tehtävästä. Perhehoito ei kilpaile kotipalvelun kanssa, vaan toiminta on sitä tukevaa.

Vaikka ikäihmisten perhehoitovalmennuksia on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan, ei Nurmeksessa toimi tällä hetkellä ikäihmisten perhekotia. Tarve olisi kuitenkin suuri saada perhekoteja sekä kiertäviä perhehoitajia.

– Nurmeksestakin viedään ikäihmisiä perhehoitoon muille paikkakunnille, kun täällä ei ole heille hoitokoteja, Honkanen kummastelee.

Aiheesta lisää torstain 11.3. Ylä-Karjalassa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulla on aina ollut useita mielenkiinnonkohteita. Teatteri, lukeminen, kielet, kirjoittaminen ja ruoanlaitto, muutaman mainitakseni. Kuullessani uud...
Minusta jokaisen pitäisi edes joskus viettää ihan oikeaa lomaa. Ei siis niin, että on suunnitellut viikon täyteen grillijuhlia, veneretkiä ja mökkioly...
Olisi hienoa, jos kuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden nurmeslaisten määrä ennustaisi myös lopullista äänestysvilkkautta, Nurmes kun on takavuosina ...