Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Kaisu ja Pentti Antilan mökillä tärkeintä on luontoympäristö – miniäkin joutui marjakuumeen valtaan

Kaisu ja Pentti Antila ovat koronatilanteen takia olleet mökillään nyt aiempaa enemmän. Tuire Haverinen Kaisu ja Pentti Antila ovat koronatilanteen takia olleet mökillään nyt aiempaa enemmän.

Alun perin Kuokkastenjärven rantaan Saunalahdelle ei pitänyt nousta mökkiä. Alueelle rakennettujen mökkien poikkeuslupa alkoi kuitenkin mennä 1990-luvun puolivälissä kaavoituksessa umpeen.

– Olin, että okei, rakennetaan sitten, Kaisu Antila toteaa.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Rakentamista helpotti se, että sähköt saatiin vedettyä läheltä ja Antilan veli oli optimistisesti ottanut liittymän Salmenkylän vesiosuuskunnalta kaupungin vesijohtoon. Putkistot piti vain kaivaa mökille asti.

– Kai se oli tarkoitus, Antila sanoo.

Itse mökki tehtiin vastimolaisista puista, jotka tuotiin Salmenkylään mökkitontille. Nyt pihapiirissä on myös myöhemmin rakennettu vaja ja vesivessa, joka piti tehdä jätevesiasetuksen muututtua.

– Vajassa Pentillä [Antila] on puutyöhuone. Siellä ovat valmistuneet linnunpöntöt, hyönteishotellit, kukkalaatikot ja leikkimökkiin tarvittavat jutut. Yksi hyönteishotelli syntyy illassa, kun oppi tekemään, Kaisu Antila kehuu miestään hymyillen.

Tärkeintä mökkiympäristössä Antiloille on luonto. Sitä on tullut ihmeteltyä varsinkin viimeisen vuoden aikana, kun Antilat ovat päässeet seuraamaan vuodenaikojen vaihtelua ja eläinten temmellyksiä. Vuodenvaihteen tienoilla pihassa kävi esimerkiksi pyörähtämässä ilves.

– Nyt oli hirvi kulkenut latua pitkin. Se oli yrittänyt loikata hangen puolelle, mutta oli uponnut niin, että oli tullut takaisin ladulle. Siinä on vanha ura, joka kantaa hirveäkin. Talojen lähelle se ei kuitenkaan ollut uskaltanut tulla, Kaisu Antila kertoo.

Päätehtävänä mökillä on ulkoilun lisäksi kesäisin marjastus ja sienestys. Antiloiden lisäksi yksi heidän miniöistään on joutunut marjakuumeen valtaan, ja lakkametsään saatetaan lähteä vaikka iltaseitsemältä. Iltayhdentoista aikaan miniältä tulee soitto, että nyt voisi laittaa saunan lämpiämään, he ovat lähdössä.

– Onneksi on valoisat yöt, Pentti Antila naurahtaa.

Kaisu Antila myös meloo paljon. Pentti Antilan mukaan varastorakennus pitikin tehdä sitä varten, että vaimon kanooteille saatiin tilaa. Kaisu Antila hymyilee, että varasto on kuitenkin ollut tarpeeseen, sillä varastotilaa mökillä ei ole liikaa.

– Sitä ei voita mikään, kun meloo Kuokkasella Pielisen tyyntä pintaa. On hiljaista. Siinä kyllä sielu lepää, Kaisu Antila toteaa.

Tämä ja monta muuta mökkiläiselämään liittyvää juttua löytyy torstain 25.3. Ylä-Karjalasta, joka on avattu kaikkien luettavaksi näköislehtenä.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...
Yksinäisyys on aihe, josta en kovin mielelläni kirjoittaisi. Se tuntuu liian raskaalta ja, no, yksityiseltä asialta. Olisi ehkä helpompaa kirjoittaa e...