Julkaistu 
Risto Kuittinen

Rairuohon kasvatusta ja muita pääsiäisen askarteluvinkkejä – "Tämä on sitä pienviljelyä"

Soini Nevalainen ja Marju Meriläinen esittelevät Meriläisen väritystöitä. Risto Kuittinen Soini Nevalainen ja Marju Meriläinen esittelevät Meriläisen väritystöitä.

Pääsiäinen on muiden juhlapyhien joukossa tärkeä virstanpylväs vuoden kierrossa, ja erityisesti se on sitä näin korona-aikana Siun soten toimintakeskuksen ja Aspa-koti Kotiharjun väelle Nurmeksessa ja Valtimolla.

Molemmissa paikoissa pääsiäiseen valmistaudutaan muun muassa askartelemalla virpomavitsoja ja nauttimalla pääsiäiseen liittyviä ruokia. Kun Ylä-Karjala kävi tutustumassa pääsiäisvalmisteluihin viime viikolla, tutuksi tulivat siis niin tipuset, pupuset kuin mämmi ja rahkapullatkin.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Aspa-koti Kotiharjulla pääsiäinen näkyy niin yhteisissä tiloissa kuin asukkaiden kodeissakin. Rairuohotalkoisiin jo alkuviikosta asukkaita kerännyt ohjaaja Sirpa Smura sai kaverikseen Hannu Tuppuraisen, Pekka Korhosen, Soini Nevalaisen ja Marju Meriläisen.

– Tämä on sitä pienviljelyä, Tuppurainen naurahtaa.

Tuppuraisella on kokemusta kotitilan töistä Lieksassa, joten pienimuotoinen maanmuokkaus ja kylvötyö sujuvat mieheltä leikiten.

– Koristeet laitetaan sitten, kun ruoho on kasvanut, Tuppurainen sanoo.

Toimintakeskuksella keväisestä ilmasta otettiin ilo irti ja pääsiäiskoristeet tuotiin tuulettumaan ja tuomaan tunnelmaa myös ulos päiväkahvihetkeen.

– On kylvetty ruohot, haettu pajunkissoja ja tehty erilaisia askarteluja. Entisöitiin myös vanhaa kranssia, joka on tehty kananmunakennoista, kertoo toimintakeskuksen ohjaaja Armi Kuokkanen.

Askarteluvinkkejä toimintakeskuksen porukalta piisaa. Jokapäiväisistä tarvikkeista, kuten tyhjistä jogurttipurkeista ja paperimassasta sekä tapettiliisteristä, voi loihtia vaikka mitä.

Pekka Rautiainen esittelee yhteistyössä tehtyjä rairuohoruukkuja, jotka ovat suuren kananmunanpuolikkaan muotoisia.

– Ilmapallosta, paperisuikaleista ja liisteristä, Rautiainen listaa ruukun reseptiikkaa.

Täyteen puhallettu ilmapallo toimi ruukun muotona sinä aikana, kun liisteröityjä paperisuikaleita kuivatettiin.

– Sitä piti kuivattaa useampi päivä, Rautiainen sanoo.

Lisää pääsiäisaiheista asiaa torstain 1.4. Ylä-Karjalassa.

Kuvat: Risto Kuittinen

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...
Olen tällä hetkellä ikään kuin lomalla. Minulla on kyllä vielä muutama päivä etäluentoja ennen virallista pääsiäislomaa, mutta ajatukseni ovat jo loma...