Julkaistu 
Tuire Haverinen

Nuorten ahdistus on lisääntynyt Nurmeksessa – "Viikossa on enemmän päiviä, että itken, stressaan ja ahdistun, kuin päiviä, että kaikki olisi hyvin"

Nuoret voivat yhä huonommin Nurmeksessa. Kuva on kuvituskuva. Tuire Haverinen Nuoret voivat yhä huonommin Nurmeksessa. Kuva on kuvituskuva.

Nuorten pahoinvointi ja ahdistus ovat lisääntyneet viime vuoden aikana Nurmeksessa. Nurmeksen koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajien ja kuraattorien mukaan muutos näkyy selvästi sekä yläkoulussa että toiseen asteen koulutuksessa.

– Pahoinvointia ja ahdistuneisuutta on toki aina ollut, mutta nyt sitä on tullut selkeästi lisää. Yhteydenottoja tulee enemmän, poissaolot ovat lisääntyneet ja pahoinvointi ja ahdistuneisuus näkyvät oppilashuollon keskusteluissa, sanoo kouluterveydenhoitaja Niina Korhonen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Myös kaksi juttuun haastateltua nuorta kertoo huomanneensa, että nuorten ahdistus on lisääntynyt. Myös he itse tuntevat olonsa aiempaa ahdistuneemmaksi ja huonommaksi. He esiintyvät tässä jutussa nimettöminä aiheen arkaluontoisuuden takia.

– Minulla on viikossa enemmän päiviä, että itken, stressaan ja ahdistun, kuin päiviä, että kaikki olisi hyvin, toinen toteaa.

– Minulla on sellainen olo oikeastaan joka päivä, toinen jatkaa.

Hirveä työmäärä

Nuorten mukaan ahdistuneisuuden lisääntymisen on pääasiassa kaksi syytä: korona-aika ja sen tuoma etäkoulu viime keväänä sekä vaatimusten kasvu. Nuoret käyvät lukiota, ja heidän mukaansa monikaan opettaja ei viime keväänä ymmärtänyt, millaisen paineen alla nuoret elivät.

– Se työmäärä, mitä teimme kotona, oli ihan hirveä, ja tuntui, että olimme koko ajan koulussa ja oli hirveä kiire. Kun töiden määrästä uskalsi sanoa, vastauksena oli, että en minä voi tietää, kuinka paljon tehtäviä teillä on kotona. Tuntui, että meitä rangaistiin opettajien tietämättömyydestä ja siitä, mitä tapahtui, nuoret sanovat.

Tänä lukuvuonna etäkoulua ei Nurmeksessa ole ollut, ja se on nuorten mukaan helpottanut hieman tilannetta, kun vapaa-aika ja koulu ovat erillään. Nuorten mukaan lukiossa on myös muutama opettaja, joka ottaa huomioon nuorten jaksamisen.

– He tajuavat, että on muutakin elämää kuin läksyt ja että henkinen terveys tulee ensin.

Lukion kasvaneet vaatimukset tuovat kuitenkin omaa painettaan, joka kasvaa vuosi vuodelta. Nuorten mukaan lukio ei ole enää paikka, jossa mietitään, mitä haluaa tehdä, vaan oikeat kurssit pitäisi osata valita heti ensimmäisenä vuonna.

– Koulutus on kallistunut siihen, että opiskelu on suorittamista ja ulkoa opettelua, ei opiskelua, toinen nuorista toteaa.

Myös kuraattoreiden ja terveydenhoitajien mielestä korona-aika on pahentanut nuorten tilannetta ja tuonut esiin asioita, jotka ehkä aiemmin ovat muhineet pinnan alla. Nuorten olo on turvatonta, ja heitä pelottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu.

– Jännitetään sosiaalisia tilanteita, mietitään, onko tehnyt tarpeeksi, kavereihin liittyvät pulmat, luettelee koulukuraattori Elina Oinonen.

Yhteistä koulutusta

Tilanteeseen on kuitenkin alettu herätä kouluissa ja oppilaitoksissa. Elina Oinosen mukaan oppilashuoltoryhmissä on keskusteltu henkilökunnalle pidettävästä yhteisestä koulutuksesta, jossa henkilökunta oppisi suhtautumaan oikein ahdistuneisiin nuoriin ja mietittäisiin keinoja auttaa nuoria koulupäivien aikana.

Myös haastatellut nuoret pitävät tätä hyvänä. He toivoisivat kyselyitä ja keskusteluja siitä, mikä opetuksessa voi ahdistaa ja miten tilannetta voitaisiin selvittää.

– Joitain kyselyitä on ollut, mutta niitä ei ole koskaan viety eteenpäin, toinen nuorista sanoo.

Lukiossa on myös kokeiltu rentoutusjoogaa. Nuoret tosin kritisoivat joogan ajankohtaa, sillä se järjestettiin keskellä koeviikkoa. He eivät myöskään ole kuulleet, että joogaa on tarkoitus pitää toinen kerta kevään aikana.

– Joogasta ilmoitettiin niin myöhään ja oli epäselvää, tarvitsiko sinne omaa mattoa. Ihan hyvä idea, mutta olisi kiva, jos näistä kysyttäisiin meiltäkin ja kerrottaisiin meillekin, nuoret sanovat.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Näin kysyi eräs ystäväni, kun istuimme viime kesänä Nurmeksen ABC:llä odottamassa tilauksiamme. Olin muutama päivä aikaisemmin saanut tiedon, että oli...
Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa pää...
18 ikävuotta, vastuullinen ja itsenäinen? Vai jotain aivan muuta? Aikuisuus on yleinen, mutta varsin abstraktiksi jäänyt käsite kielessämme. Päädyin p...