Julkaistu    |  Päivitetty 
Pertti Meriläinen

Maailmanmatkaajat asettuivat Valtimolle - Luontoa arvostavat Olavi Kiviniemi ja Ana Botero ostivat Kaltilan talon

Olavi Kiviniemi ja Ana Botero ostivat uuteen taloonsa Iisalmesta käytetyn mutta laadukkaan pianon. Pertti Meriläinen Olavi Kiviniemi ja Ana Botero ostivat uuteen taloonsa Iisalmesta käytetyn mutta laadukkaan pianon.

Arteriaksi nimetyn talon ovet ovat auki Valtimon Kesäpäivillä.

Varttuneemmat valtimolaiset muistavat Yrjö Olavi Kaltilan, joka vaimonsa Meerin kanssa piti tekstiilikauppaa kylänraitin varrella ja asui talon yläkerrassa. Sittemmin liiketilat olivat pitkään Kone-Valkkarin käytössä.

Nyt talon omistaa Yrjö Olavi Kiviniemi, 45, kolumbialaissyntyisen aviopuolisonsa Ana Boteron, 30, kanssa.

Liikkuvaa elämää eri puolilla maailmaa harjoittanut pariskunta päätti viime vuonna asettua pysyvästi Suomeen. He haeskelivat luonnonläheiseltä paikkakunnalta omakotitaloa, joka soveltuisi pienimuotoisen luontomatkailun kehittämiseen. Kaltilan talo vastasi heidän odotuksiaan, kun tavoitteena oli, että palvelut ja luontokohteet ovat lähellä eivätkä asumiskulut nouse kohtuuttomiksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Pariskunta on asunut Valtimolla pari kuukautta eikä kadu ratkaisuaan.

- Ei ole tullut esiin yhtäkään negatiivista puolta tai häiritsevää heikkoutta. Molemmat tykkäämme tästä paikasta. Nyt oli meidän aika asettua Valtimolle, Olavi sanoo.

Ensitapaaminen Berliinissä

Pariskunnan seurustelu alkoi kahdeksan vuotta sitten, kun reissaajat tapasivat toisensa eräänä kesäisenä päivänä berliiniläisessä hostellissa. Ana Botero oli ensimmäisellä Euroopan matkallaan saapunut Saksaan Espanjasta, jossa hänen isänsä asuu.

Reissaaminen jatkui vielä seurusteluaikana. Olavi Kiviniemi oli vuosina 2014-2017 Intiassa muun muassa ashram-joogayhteisössä. Ana oleskeli tuohon aikaan Australiassa oppiakseen espanjan rinnalle englannin kielen. He kuitenkin tapasivat toisiaan usein.

- Olimme esimerkiksi Nepalissa Annapurnassa puolitoista kuukautta. Kuukauden vaelsimme reppu selässä vuorilla, Olavi kertoo.

Vuodesta 2018 lähtien Olavi on kesäisin toiminut oppaana Kuusamon Suurpetokeskuksessa. Keskuksessa Sulo Karjalainen on hoitanut karhujansa nyt jo neljättä vuosikymmentä.

- Hänestä näkee hyvin selvästi, kuinka hyvää on uskaltaa laittaa itsensä elämään luovasti, uutterasti ja rauhallisesti, Olavi sanoo.

- Työkaveri Pasi Jäntti laajensi vuonna 2016 taiteen käsitteen rajoja viedessään värejä ja taulupohjia keskuksen Juuso-karhulle. Oli kuulemma täysi arvoitus, mitä karhu niillä sillä kertaa tekisi. Se olisi yhtä hyvin voinut syödä tai repiä kaiken tuhannen palasiksi, mutta yllättäen Juuso ryhtyi maalaushommiin empimättä, hän jatkaa.

Paljon hyviä puolia

Toimittaja Ana Boteron juuret ovat Andeilla Kolumbiassa. Ennen Suomeen tuloaan hän työskenteli viimeiset kaksi vuotta WWF Colombiassa.

Pariskunta vihittiin vuonna 2019 avioliittoon Kolumbiassa. Viime vuoden he viettivät kolumbialaisella pientilalla hoitaen kanoja ja viljellen puutarhaa.

Viime vuoden lopulla pariskunta muutti Tampereelle etsimään sopivaa paikkaa asettua aloilleen. Ana aloitti heti suomen kielen opiskelun, ja juttelu sujuukin jo aika hyvin. Hänen tavoitteenaan on jatkaa ympäristöjournalismin ammatissaan. Hän täydentää koulutustaan englanninkielisellä eräopaskurssilla, joka alkaa ensi syksynä Pirkanmaalla.

Ana kertoo viihtyvänsä Valtimolla.

- Tämä on iso muutos minulle, mutta siinä on paljon hyviä puolia. Haluan tutustua paikalliseen kulttuuriin. Pidän täällä luonnosta ja hiljaisuudesta. On ollut kiinnostavaa kohdata erilaisia ihmisiä. Ihmiset täällä ovat aitoja, rehellisiä ja avuliaita.

Olavi Kiviniemi on maailmanmatkailun ohessa puolestaan opiskellut suurtalouskokiksi ja käynyt myös maatalousoppilaitosta. Nyt hän käy yrittäjäkurssia, mutta varautuu tekemään myös palkkatyötä: hän on hakeutunut lähihoitajan oppisopimuskoulutukseen.

Asettuminen Valtimolle on hänelle samalla henkinen muutos.

- Olen käynyt läpi sisäisen prosessin käydessäni kaikkialla. Nyt tuntuu ensi kertaa todella siltä, että minulla on parisuhde ja koti.

Yritys suunnitteilla

Kaltilan talo on nyt Arteria.

- Valtimo on espanjaksi arteria. Sanan alkuosa viittaa taiteeseen, ja kun ottaa yhden kirjaimen pois, syntyy sana ateria. Ravintoa kaikilla aisteilla, uusi Kaltilan Olavi avaa uutta nimeä.

Olavi Kiviniemi ja Ana Botero uskovat, että kiinnostus alkuperäiseen luontoon on edelleen kasvussa. Heidän suunnitelmissaan on kehittää askel kerrallaan luontomatkailuyritys tekemällä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. He hakevat yhteistyökumppaneita muiltakin aloilta, vaikkapa pitämään kahviota talon avarissa liiketiloissa.

Valtimon Kesäpäivien aikaan heinäkuussa Arteria pop-up-ravintoloineen on avoinna koko viikon. Nähtävillä on Juuso-karhun maalauksia ja pienimuotoinen Sademetsän suojelijat -näyttely, joka korostaa naisten työtä Kolumbiassa, jossa on maailman vaarallisinta suojella metsää.

Perjantaina 9. heinäkuuta ohjelmallisissa iltamissa on luvassa elävää musiikkia. Rajoitusten sallimissa puitteissa voi Arteriassa nauttia jazzahtavasta viihteestä.

- Tervetuloa tapaamaan meitä koska vain, Ana ja Olavi toivottavat.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...
Miten saisin aloitettua tämän tekstin niin, että pitäisin lukijat mukana loppuun asti? Aihe itsessään on jo sellainen, että houkuttaa napsauttaa ruudu...