Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Maskisuositusta lievennettiin maakunnassa – Ruuhkaisissa julkisissa sisätiloissa maskin käyttöä suositellaan edelleen

Kasvomaskisuositusta on lievennetty maakunnassa. Marja Mölsä Kasvomaskisuositusta on lievennetty maakunnassa.

Koronavirustilanne on rauhallinen, Nurmeksessa ei ole todettu uusia tapauksia tällä viikolla.

Kasvomaskisuositusta on päivitetty Pohjois-Karjalassa. Siun soten maakunnallisen tilannekuvatyöryhmän päivittämän suosituksen mukaan maskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Koulujen maskisuositusta jatketaan syysloman loppuun saakka, jolloin myös nuorempien ikäluokkien on ollut mahdollista saada molemmat rokotukset. Lisäksi henkilöiden, joilla on puutteellinen suoja koronavirusta vastaan, kannattaa harkita kasvomaskin käyttöä muutoinkin.

– Esimerkiksi 20-30-vuotiaista vasta noin puolet on saanut molemmat rokotteet ja 12-19-vuotiaista vain neljännes. Koronavirus ei myöskään ole hävinnyt mihinkään, joten suojautuminen on edelleen järkevää, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva ylilääkäri Jukka Heikkinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Työpaikoilla suositellaan seuraamaan Työterveyslaitoksen ohjeistuksia maskien käytöstä. Ely-keskus edellyttää edelleen maskien käyttöä järjestämässään joukkoliikenteessä. Myös Siun soten toimipisteissä asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän maskia.

Etätyösuositus on Pohjois-Karjalassa edelleen voimassa valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättymässä 15. lokakuuta.

Kuormitus kohtalainen

Koronavirustilanne on edelleen rauhallinen Pohjois-Karjalassa, ja rokotuskattavuus nousee tasaisesti. Siun soten mukaan yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 72 prosenttia on saanut koronarokotteen molemmat annokset. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 83 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin maakunnassa yhteensä 32 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 25. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 27. Kuluvalla viikolla tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä todettu kymmenen ja karanteenissa oli yhteensä 64 henkilöä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli 20-29-vuotiailla. Tartunnan saaneista rokottamattomia oli 46 prosenttia, ensimmäisen rokotuksen saaneita 25 prosenttia ja molemmat rokotteet saaneita 17 prosenttia. Rokotustieto puuttui 12 prosentilla tartunnan saaneista.

Tartuntoja todettiin viime viikolla Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Nurmeksessa ja Outokummussa. Nurmeksessa ei ole THL:n tartuntatautirekisterin mukaan todettu tällä viikolla uusia tartuntoja.

Tartuntojen alkuperä saatiin selville 85 prosentissa todetuista tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kymmenen, ja viisi tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus keskussairaalassa ja terveyskeskussairaaloissa on kohtalainen asteikolla vähäinen, kohtalainen ja vaikea.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Elämässä tulee välillä vastaan pettymyksiä. Itse näen, että pettymysten hetkillä otetaan miehestä tai naisesta mittaa. Pettymyksen tunteen hallinta, s...
Lemmikit ja lapset ovat sellaisia asioita, joista kaikkien oletetaan usein automaattisesti pitävän. Ainakin saattaa joutua perustelemaan erittäin varo...
Uuden tarinan alku. Näin kuvailisin tätä hetkeä, kun kirjoitan armeijan punkassa ihka ensimmäistä blogitekstiäni Ylä-Karjalan nettisivuille. Olisi ken...