Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Pohjois-Karjala ei vielä koronaviruksen leviämisalue - "Lähellä ollaan"

Suurin osa koronatartunnoista todetaan rokottamattomilla. Tuire Haverinen Suurin osa koronatartunnoista todetaan rokottamattomilla.

Viikolla 46 Pohjois-Karjalassa todettiin 121 koronavirustartuntaa. Eniten tartuntoja todettiin lapsilla ja nuorilla. Nurmeksessa todettiin tänään neljä uutta tartuntaa.

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on edelleen huono, mutta leviämisalueen tunnusmerkit eivät vielä kokonaisuutena täyty, Siun sote tiedottaa.

- Kokonaisuutena arvioiden emme vielä ole leviämisalue, mutta lähellä ollaan. Lähipäivät ja viikot näyttävät, mihin suuntaan epidemia kääntyy, tiivistää ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Olisi toivottavaa, että nyt lomakauden lähestyessä käytäisiin hakemassa puuttuvat tehosterokotteet ja nekin, jotka ovat rokotteen ottamisessa tähän saakka epäröineet, menisivät rokotuksensa hakemaan.

Vaikka maakunnan rokotuskattavuus on kokonaisuutena hyvä, on 12 vuotta täyttäneissä pohjoiskarjalaisissa vielä reilut 22 000 täysin rokottamatonta. Lisäksi rokottamatta ovat kaikki alle 12-vuotiaat, joille ei vielä ole rokotusta edes saatavilla.

Leviämisalueen kriteereistä täyttyvät koronaviruksen ilmaantuvuus väestössä, jossa raja on 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Lisäksi Joensuun Kuhasalon jätevesiseurannassa koronavirusta esiintyy selvästi enemmän kuin koskaan aiemmin epidemian aikana. Siun soten tartunnanjäljitys on ollut viime viikot hyvin haasteellisessa tilanteessa tartuntojen ja altistuneiden suuren määrän takia. Ruuhkaa on kuitenkin saatu viime päivinä purettua.

- Joensuun seudun laaja kouluissa ja harrastuksissa levinnyt tartuntaketju ollaan saamassa hallintaan. Uusia koulualtistumisia todetaan kuitenkin edelleen jatkuvasti, eri puolilla maakuntaa, kertoo Heikkinen.

- Koska tartunnoista suurin osa on toistaiseksi todettu lapsilla ja nuorilla, ei sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä ole onneksi kasvanut samassa suhteessa tartuntojen määrän kanssa. Rokote puolestaan antaa vanhemmille hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan. Huolestuneena kuitenkin seuraamme tilannetta, Heikkinen toteaa.

Tartunnan alkuperä selviää lähes aina

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä oli viime viikolla koko epidemia-ajan korkein. Maakunnassa todettiin viikolla 46 yhteensä 121 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 107. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 120. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 35 ja karanteenissa oli noin 230 henkilöä.

Todetuista koronatartunnoista 69 prosenttia todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja seitsemän prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Noin 24 prosenttia tartunnoista todettiin täysin rokotetuilla.

Tartuntoja todettiin viikolla 46 Ilomantsissa, Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa, Polvijärvellä ja Tohmajärvellä. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 90 prosentissa tapauksista. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kuusi.

Eniten tartuntoja oli viime viikolla 0-9-vuotiailla, seuraavaksi eniten 10-19-vuotiailla. Kolmanneksi eniten tartuntoja todettiin 30-39-vuotiailla.

Nurmeksessa lisää tartuntoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronakartan mukaan Nurmeksessa on todettu tänään neljä uutta koronatartuntaa, joita on nyt todettu pandemian alusta lähtien yhteensä 82.

Lue lisää Nurmeksen koronatilanteessa uutisestamme: http://www.ylakarjala.fi/uutiset/item/3279-koronatilanne-huolestuttaa-nurmeksen-altistumispaikkojen-lista-on-pitka

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...