Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Pohjois-Karjalastakin koronaviruksen leviämisalue – Tiukempien ravintolarajoitusten arvioidaan astuvan voimaan uuteen vuoteen mennessä

Uutta vuotta ei todennäköisesti päästä juhlistamaan kovin myöhään ravintoloissa. Tuire Haverinen Uutta vuotta ei todennäköisesti päästä juhlistamaan kovin myöhään ravintoloissa.

Viime viikolla maakunnassa todettiin yhteensä 229 tartuntaa.

Pohjois-Karjala siirtyy koronaviruksen leviämisalueiden joukkoon. Syynä on nopeasti huonontunut koronavirustilanne, Siun soten tiedotteessa kerrotaan.

Tiedotteessa arvioidaan, että leviämisalueita koskevat, aiempaa tiukemmat ravintorajoitukset astunevat voimaan maakunnassa uuteen vuoteen mennessä. Ravintolarajoituksista päättää valtioneuvosto, joka kokoontuu seuraavan kerran torstaina.

- Leviämisalueita koskevat rajoitukset tulevat astumaan voimaan myös Pohjois-Karjalassa, se on selvä. Lisäksi itse kunkin olisi nyt viisasta välttää turhien riskien ottamista ja kaikkia ei-välttämättömiä kontakteja, toteaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toiminut toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen Siun sotesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lisäksi avi on pyytänyt Siun sotelta lausuntoa korkean ja kohtalaisen riskin yleisötilaisuuksien kieltämisen sekä korkean ja kohtalaisen riskin yleisötilojen sulkemisen tarpeellisuudesta. Pääset juttuun tästä.

Yli 200 tartuntaa

Maakunnassa todettiin viime viikolla yhteensä 229 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 101. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja todettiin 193. Viime viikolla päivittäin todettiin keskimäärin 20-25 uutta koronavirustartuntaa. Sunnuntain ja maanantain aikana todettiin viitisenkymmentä tapausta päivässä.

Nurmeksessa uusia tartuntoja on todettu THL:n tartuntatautirekisterin mukaan kolme. Kaikkiaan tartuntoja on nyt siis todettu Nurmeksessa pandemian alusta lähtien 118.

Koronatartunnoista 30 prosenttia todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja yksi prosentti yhden rokoteannoksen saaneilla. 67 prosenttia tartunnoista todettiin 2-3 rokotusannosta saaneilla henkilöillä. Rokottamattomien tai vasta yhden rokotuksen saaneiden keskuudessa ilmaantuvuus eli tartuntojen määrä 100 000 asukasta kohden on 268,27, kun rokotetuilla ilmaantuvuus on 142,4.

Tartuntoja todettiin viime viikolla lähes kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Eniten tartuntoja on viimeisen kahden viikon aikana todettu 30-39-vuotiailla sekä 60-69-vuotiailla. Sairaalahoitoon on päätynyt useampi henkilö kuin aiempina viikkoina, mutta tehohoidon tarve ei ole vielä kasvanut. Terveydenhuollon kuormitus on edelleen kohtalainen asteikolla vähäinen-kohtalainen-vaikea.

Puhelimet ruuhkautuneet

Siun soten puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet koronavirukseen ja rokotuksiin liittyvistä tiedusteluista, tiedotteessa kerrotaan myös.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen takia kaikille positiivisen testituloksen saaneille ei voida enää soittaa saman päivän aikana. Siun sote muistuttaa, että jos koronavirustaudin oireet eivät vaadi kiireellistä hoitoa, ei päivystykseen tai terveysasemalle tarvitse soittaa positiivisen testituloksen saatuaan. Kaikille tartunnan saaneille lähetetään jatkossa ensin tekstiviesti, jossa on linkki verkkosivuilta löytyviin ohjeisiin.

- Pysy kotona, tutustu ohjeisiin ja odota rauhassa Siun soten yhteydenottoa. Tämä on perusneuvo tartunnan saaneille. Päivystykseen tai terveysasemalle tulee tietysti soittaa, jos oireet käyvät vaikeiksi ja tarvitsee apua niiden hoitamiseen, muistuttaa infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta.

Rokotusajanvaraus kannattaa tehdä ensisijaisesti verkossa, jossa uusia aikoja tulee varattavaksi aina lauantaisin klo 12 ja maanantaisin klo 8. Terveysasemien puhelinpalveluista koronarokotusaikoja ei voi varata.

Kolmannet koronarokotukset ovat käynnissä, ja aikoja on Siun soten mukaan edelleen vapaana useilla terveysasemilla. Käytössä on Modernan rokote, jonka voi ottaa, vaikka aiemmat rokotukset olisivat olleet eri rokotevalmisteella.

- Rokote kannattaa ottaa nyt, vaikka se olisikin eri merkkiä kuin aiemmin. Tehosteannoksen ottaminen on tärkeää, jotta vasta-aineiden määrä nousee mahdollisimman korkealle, Sieberns kannustaa.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Ylä-Karjalan jutussa (13.9.) harmiteltiin Aronsalmen laavun siirtoa sekä Juuan suunnan unohtamista reittihankkeessa. En voinut olla tarttumatta tähän ...
Olen ollut kesätoimittajana hurjat kaksi ja puoli kesää. 21-vuotiaalle se on kuitenkin aika paljon, joten siksipä jaan nyt suurta viisauttani toimitta...
Säiden suosiessa näin vielä elokuussakin, otimme äkkilähdön Peurajärven aurinkorannikolle keskellä viikkoa. Sulloimme sup-laudat, biksut, pyyhkeet ja ...