Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Haverinen

Siun sote päivitti koronaohjeistuksia – Lievissä koronatautioireissa ei tarvitse välttämättä hakeutua viralliseen koronatestiin

Siun sote suosittelee kotitestien tekemistä. Risto Kuittinen Siun sote suosittelee kotitestien tekemistä.

Siun sote on päivittänyt koronaan liittyviä toimintaohjeitaan. Ohjeet ovat olleet voimassa lauantaista lähtien, Siun soten tiedotteessa kerrotaan.

Uusien ohjeiden mukaan lievissä koronavirustartuntaan viittaavissa oireissa ei välttämättä tarvitse hakeutua koronatestiin. Kotitestin tekemistä kuitenkin suositellaan. Lisäksi poikkeuksena vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin.

Siun sotelta muistutetaan, että vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, kontakteja toisiin on hyvä välttää niin kauan kuin oireet jatkuvat.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Jos kotitestin tulos osoittaa, että kyseessä on koronavirustauti, sen voi myös sairastaa kotona, jos oireet ovat lievät. Toimintaohjeet ovat samanlaiset kuin viralliseen eristykseen määrätyllä, ja työnantajalta haetaan sairauslomaa, kuten muulloinkin sairastaessa. Tämä koskee myös huoltajaa silloin, kun lapsi sairastuu.

Positiivisen kotitestin saaneiden pitää noudattaa eristäytymisohjeita ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Rokottamattomien yli 18-vuotiaiden tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin ja heillä eristysaika on kymmenen vuorokautta.

Eristyksen alku lasketaan oireiden alkamisesta ja oireiden alkamispäivä on silloin päivä nolla. Jos oireita ei ole, alkamisaika on näytteenottopäivä. Ennen eristäytymisen lopettamista tulee olla kaksi oireetonta päivää.

Siun soten tiedotteessa muistutetaan, että kotitestillä otetusta koronavirusnäytteestä ei tule merkintää terveydenhuollon rekistereihin, eikä näin ollen myöskään koronapassiin. Jos virallisen merkinnän tarvitsee koronapassia tai tartuntatautipäivärahaa varten, tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin.

Siun sote toivoo, että tartunnan saanut henkilö kertoisi itse tartunnastaan niille henkilöille, jotka ovat voineet altistua koronavirukselle, koska Siun sote ei voi enää kartoittaa ja ottaa yhteyttä altistuneisiin. Altistuneiden suositellaan noudattavan ohjeita oireseurannasta. Koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvien tai muiden lähikontaktien tulisi noudattaa karanteeniohjeita.

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Se, että muuttaa korona-aikana uuteen kaupunkiin, ei omien kokemuksieni mukaan estä uusien tuttavuuksien löytämistä. Ongelma on pikemminkin siinä, ett...
Karjalaisen Hän kävi täällä –palstalla muisteltiin viime viikon lopulla saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden henkilön Carolinen (Joanna Johnson) vierai...
Pöö, osa teistä saattaakin muistaa minut. Suurin osa taas ei. Viime kuukausien työ- sekä armeijakiireiden takia paperille rustailu on jäänyt vähemmäks...