Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Rissanen

Pielisen Talvi 2022: Perinnekierros aikuisten rastiradalla – Bomban opastaulujen QR-koodit täydentävät alueen tuntemusta

Bomban päärakennuksen infotaulu avaa kuvanäkymää Bomban talon historiasta ja päästää katsoja kurkistamaan talon sisälle, näyttää hotellinjohtaja Sanna Tenhunen. Heikki Rissanen Bomban päärakennuksen infotaulu avaa kuvanäkymää Bomban talon historiasta ja päästää katsoja kurkistamaan talon sisälle, näyttää hotellinjohtaja Sanna Tenhunen.

Opastaulukierroksella Bomban kohteisiin voi tutustua, vaikka esimerkiksi Bomban talo olisi kiinni.

Bomban karjalaiskohteet aukeavat pintaa syvemmälle alueen opastaulukierroksen täydentymisen myötä. Ensimmäisessä vaiheessa Bomban tarina, sekä alkuperäisen talon että Nurmekseen vuonna 1978 nousseen Bomban syntyhistoria, kerrottiin kuvin ja tarinoin viime kesänä Karjalan Liiton valokuvanäyttelyn yhteydessä päärakennukseen jääneissä infotauluissa.

Loppukesästä alueelle rakentui myös omatoiminen opastaulukierros, joka tarkentaa tietoa alueen nähtävyyksistä kohde kohteelta. Opastaulut taustoittava muun muassa alueen muistomerkkejä, ja taulujen QR-koodit syventävät tietämystä uudelle tasolle tuomalla lisätietoa ja videokuvaa kohteesta älypuhelimen näytölle.

Idea opastaulukierroksesta sai alkunsa Break Sokos Hotel Bomban hotellinjohtajan Sanna Tenhusen ajatuksesta.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Muualta muuttaneena Bomban alue oli ennestään tuntematon, ja katsoin sitä ulkopuolisen silmin. Heräsi monia alueeseen ja sen kohteisiin liittyviä kysymyksiä, joihin halusin helppoja vastauksia. Näin alueella liikkuva turistikin varmaan tekee. Yhdessä henkilökunnan kanssa lähdettiin ajatusta jalostamaan, Tenhunen taustoittaa.

Ideariihi poiki yksitoista opastaulua, joista osa on varustettu QR-koodeilla.

- Ideana on, että pohjatieto kohteesta on opastaulussa ja QR-koodi syventää tietoa. Sen kautta saatavat videot on toteutettu paikallisin voimin. Tuodaan siten laajemminkin nurmeslaista osaamista esiin, Tenhunen iloitsee.

Rastiradalla

Opastaulukierroksella on mittaa reilu kilometri, ja kohteet on koottu Bomban päärakennuksen edessä sijaitsevalle opaskartalle.

- Kierros toimii myös aikuisten rastiratana, joka antaa esimerkiksi pientä iltaliikuntaa ja syventää samalla alueen tietämystä. Yhtenä tarkoituksena onkin vaalia karjalaista kulttuuria ja kertoa siitä eteenpäin, Tenhunen laajentaa opastaulujen ulottuvuutta ja näppäisee kuvan päärakennuksen edessä olevan opastaulun QR-koodista.

Uusimmat puhelimet avaavat koodin suoraan valokuvaamalla ilman erillistä sovellusta.

Puhelimen kuvaruutu antaa alkuun kuvaa alkuperäisestä Bombasta Suojärveltä ja siirtyy siitä Nurmeksen Bomban rakennusvaiheeseen henkilökuntaan kuuluvan kertomana. Kerronnan saa joko suomeksi tai englanniksi. Myös opastaulujen tekstit ovat molemmilla kielillä, ja ne täydentyvät hiihtolomiin mennessä myös venäjänkielisillä teksteillä. Voi olla, että taulut saavat myös venäjänkieliset videot tulevaisuudessa, Tenhunen pohtii.

Kurkistus syvemmälle

Opastaulukierros kaikilla mausteilla on avoinna myös kohteiden kiinni ollessa, yhtä lailla alueella majoittuville, satunnaisille kävijöille kuin paikallisillekin.

- Ajatuksena on, että jos Bomban talo on esimerkiksi kiinni, siihen voi videokuvan välityksellä tutustua sisältä kuvattuna. Se hälventää paikan kiinniolosta aiheutunutta mielipahaa ja voi herättää kiinnostuksen palata paikalle uudestaan, kun talo on auki, Sanna Tenhunen sanoo.

Tenhunen toivoo asiakkailta palautetta omatoimisen opaskierroksen toimivuudesta ja ideoista sen kehittämiseen. QR-koodeja voi myös täydentää tauluihin, joissa niitä ei vielä ole. Yhtenä ajatuksena on syventää myös runonlaulaja Ogoi Määräsen tarinaa kuvaamalla runonlaulantaa videolle, kun runonlaulun taitaja siihen löytyy, Tenhunen visioi.

Kolmannessa vaiheessa opaskyltit täydentyvät Bomban talon Agja-perinnepirtissä evakkojen arkiesineistön esittelytaulujen ja niihin liitettävien videokuvien koostamisella.

Pielisen Talvi 2022 on Ylä-Karjalan, Lieksan Lehden ja Vaarojen Sanomien yhteinen muhkea teemalehti, joka ilmestyy torstaina 17.2. printtinä ja diginä. Lisäksi sitä on saatavilla muun muassa marketeista, kahviloista ja matkailupaikoista talvilomasesongin ajan. Kannattaa lukea!

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tänä syksynä on puhututtanut alaikäisten kuljettajien turvallisuus. Vuonna 2018 alaikäisten ajopoikkeuslupien hakeminen helpottui, jolloin lupahakemus...
Kuvittele kulkevasi betonielementeistä rakennetulla kerrostaloalueella kapeaa jalankulkijoille tarkoitettua väylää. On kuuma, mutta aurinkoa ei näy, k...
Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi kirjoitan tänään tyttöydestä. Vielä muutama vuosi sitten olisin...