Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Pielisen Talvi 2022: Taivaankannen valot koukuttavat – Raija Kokkola ja Pauli Sorsakari vinkkaavat, mitä repolaisten kuvaamisessa kannattaa ottaa huomioon

Revontulet voivat loimuta taivaankannen yli niin, että koko kaari ei välttämättä mahdu kuvaan. Pauli Sorsakari Revontulet voivat loimuta taivaankannen yli niin, että koko kaari ei välttämättä mahdu kuvaan.

Revontulien valokuvaaminen on kiinnostaa yhä useampaa, kun auringonkin aktiivisuus on kasvussa.

Syksyn hämärtyessä öisten järvien, tienvarsien ja peltoaukeiden äärelle kerääntyy yksi ihmisen alalaji, joka kerta toisensa jälkeen lumoutuu luonnon taivaalle järjestämästä valoshow'sta. He ovat myös koukuttuneet valokuvaamaan taivaan välkyntää - revontulia.

Sään herra kuitenkin oikuillaan estää spektaakkelin seuraamista.

- Meitä itäsuomalaisia on kohdeltu kaltoin! Lännessä, Lapissa ja Etelä-Suomea myöten on näkynyt revontulia. Tekisi mieli itkeä, että miksi ei meillä, kertoo sydämellisen naurun saattelemana valtimolainen luontokuvaaja Raija Kokkola.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

- Mutta paistavat ne revontulet vielä risukasaankin, Kokkolaa luo toivoa kaikkien repolaisista kiinnostuneiden mieliin.

Hyvää on kuitenkin luvassa, ja kyllä ne pilvet joskus väistyvät ja ovat väistyneet tänäkin talvena. Nurmeslainen valokuvaaja Pauli Sorsakari kertoo, että viime aikoina auringon toiminta on ollut kiihtymään päin.

Yhtä aikaa auringon aktiivisuuden kanssa on kasvanut myös kuvaajien aktiivisuus.

- Revontulien kuvaaminen on tullut suositummaksi ihan sen perusteella, kun seuraa revontulikyttääjät Facebook-ryhmää, Sorsakari arvelee.

- Kotimaan matkailu on lisääntynyt, ja sen vuoksi ihmiset ovat keksineet, mitä kaikkea kotimaassakin voi nähdä, Sorsakari jatkaa.

Haaste heitetty

Revontulikuvaajien apuna on muun muassa Aurora-mobiilisovellus, jonka kautta tulee hälytys revontulille otollisesta avaruussäästä.

- Sovellus rupeaa varoittamaan hyvissä ajoin, että revontuliin on mahdollisuus, jos taivas on kirkas, Sorsakari kertoo.

Useimmat kuvaajat käyttävät järjestelmäkameraa ja jalustaa kuvatessaan, mutta samat periaatteet pätevät kännykälläkin kuvatessa.

- Kännykälläkin voi saada käyttökelpoisia kuvia revontulista. Tarvittaessa tukee puhelimen vaikka pipolla kiven päälle, Sorsakari vinkkaa.

Haastetta myös järjestelmäkameroiden kanssa piisaa. Raija Kokkolan mukaan revontulet ovat sen verran ailahtelevia, että niiden muodosta ja kirkkaudesta voi etukäteen tehdä vain valistuneita arvauksia.

- Se haastaa kuvaajan, sillä siinä tarvitse säätää kameran arvoja tilanteen mukaan. Se on aika hektinen tilanne, ja pitää olla koko ajan sormi liipasimella, Kokkola sanoo.

- Monet kerrat olen siinä sormeni paleltanut, Kokkola korostaa lämpimän kerrospukeutumisen hyötyjä.

Tietoa ja mystiikkaa

Revontulien mystiikka on hivenen rapissut tutkimustiedon ja ilmiön ennustettavuuden parannuttua. Toisaalta Raija Kokkola on innoissaan myös revontulien tutkimuksesta, sillä Valtimolle muuttanut ja ilmiön tutkimukseen perehtynyt Eero Karvinen on valottanut paikallisille kuvaajille myös reposten syntymekanismeja.

Pauli Sorsakari puolestaan liputtaa revontuliin liittyvän mytologian puolesta. Maapallon magneettikenttään törmäävien hiukkasten sijaan Sorsakari miettii mieluummin revontulien liittyviä tarinoita.

- Viikingit ajattelivat, että revontulet ovat valkyyrioiden hopeahaarniskojen heijastuksia, kun he kuljettivat kuolleita Valhallaan, Sorsakari maalailee.

Siitä päästäänkin Sorsakarin mielestä revontulista kiinnostumisen ytimeen: hän ei ole revontulia varsinaisesti kuvaamassa vaan kokemassa.

- Välillä sitten voi painaa kameran nappia, Sorsakari sanoo.

Pielisen Talvi 2022 on Ylä-Karjalan, Lieksan Lehden ja Vaarojen Sanomien yhteinen muhkea teemalehti, joka ilmestyy torstaina 17.2. printtinä ja diginä. Lisäksi sitä on saatavilla muun muassa marketeista, kahviloista ja matkailupaikoista talvilomasesongin ajan. Kannattaa lukea!

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tänä syksynä on puhututtanut alaikäisten kuljettajien turvallisuus. Vuonna 2018 alaikäisten ajopoikkeuslupien hakeminen helpottui, jolloin lupahakemus...
Kuvittele kulkevasi betonielementeistä rakennetulla kerrostaloalueella kapeaa jalankulkijoille tarkoitettua väylää. On kuuma, mutta aurinkoa ei näy, k...
Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi kirjoitan tänään tyttöydestä. Vielä muutama vuosi sitten olisin...