Julkaistu    |  Päivitetty 
Marjo-Riina Häkkinen

Isänpäivä: Muistoja isästä vuosien varrelta

Hannes ja Marjo-Riina Häkkinen Marjo-Riina Häkkisen kotialbumi Hannes ja Marjo-Riina Häkkinen

Olin jo lapsena isin tyttö äidin keskittyessä moninaisiin kotitalousaskareisiin. Vauvaiästäni kertovat, että äiti ei uskaltanut kylvettää minua peläten pienokaisensa putoavan. Siitäkö lienee vahva isäsuhde muodostunut.

Oli varmaan hupaisa näky lauantaisin, kun isä meni saunaan minä vanavedessä pyyhe rennosti olkapäälle heitettynä, keltainen saippuakotelo parranajokoneena. Isällä oli tuolloin keltainen, paristokäyttöinen partakone. Minulla piti olla samanlainen.

Televisiosta tuli missikilpailut, niin tietenkin sitä piti heti leikkiä. Minä voitin kilpailun, isä oli ensimmäinen ja teddykarhu Punkkinen toinen perintöprinsessa. Sattui eräs hieno helsinkiläisrouva tulemaan kylään juuri, kun isä poseerasi piparkakkumuotti kruununa päässään ja silkkivuorinen vauvanpeitto harteillaan.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Aikuistuttuani olin kyyditsemässä isääni jonnekin. Kylätiellä oli huono ajokeli. Kuinkas ollakaan, automme luiskahti ojaan ja jouduimme pelastautumaan ikkunan kautta ulos. Akselihan siinä rytäkässä otti osuman. Kolarikorjaamolla mekaanikko tiedusteli, olenko ajellut autollani metsässä. Maksumiehenä toiminut isäni totesi vain tyynesti, että tytär on rallikuskin sukua. Liekö Mika Häkkinen etäisesti sukulainen?

Tunti ennen kuolemaansa isä antoi vielä viimeisen merkin itsestään. Eteisessä vaateripustin putosi omia aikojaan lattialle. Tiesin, että tämä oli minulle merkkinä: äläpäs tyttö nuku. Tunnin ja kahdenkymmenen minuutin kuluttua sairaalasta soitettiin, että isä on kuollut.

Joku ehdotti, että kirjoittaisin elämäkerran isästäni. Joitain muistoja olenkin tallentanut. Isäni kertomat tarinat kirjoitin muistiin ja painatin kirjaksi.

Vielä 11 vuotta kuolemansa jälkeen isä-Hannes esiintyy unissani: hän naurattelee hyväntuuliseen tapaansa taustalla muiden ahertaessa arkiaskareissaan.

Lue muutkin lukijoiden lähettämät isänpäiväjutut:

Isänpäivä: Minun isä

Isänpäivä: Rakas Hannu-ukki

Isänpäivä: Hilman ja Onnin toivotus

Isänpäivä: Lukijan runo

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tänä syksynä on puhututtanut alaikäisten kuljettajien turvallisuus. Vuonna 2018 alaikäisten ajopoikkeuslupien hakeminen helpottui, jolloin lupahakemus...
Kuvittele kulkevasi betonielementeistä rakennetulla kerrostaloalueella kapeaa jalankulkijoille tarkoitettua väylää. On kuuma, mutta aurinkoa ei näy, k...
Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi kirjoitan tänään tyttöydestä. Vielä muutama vuosi sitten olisin...