Julkaistu    |  Päivitetty 
Juulia Säppi ja Elli Rautiainen

Ei joka aamu kasilta – Koulun alkaminen kahdeksalta aamulla jakaa Kirkkokadun koulun oppilaita

Herääminen aikaisin aamulla ei kaikkia nuoria innosta. Teemu Säppi Herääminen aikaisin aamulla ei kaikkia nuoria innosta.

Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen Mediatiimi kyseli oppilailta heidän mielipiteitään aikaisista kouluaamuista.

On tutkittu, että nuorten koulun pitäisi alkaa noin kello kymmenen, koska siihen aikaan aivotoiminta on vasta herännyt. Aikaiset aamut voivat vaikuttaa oppilaiden motivaatioon koulun käymisessä.

Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen Mediatiimi kyseli Kirkkokadun koulun oppilailta heidän mielipiteitään aikaisista kouluaamuista. Joitain haastateltavista kahdeksan aamut eivät häiritse. He ehdottavat, että kaikkien aamujen ei silti tarvitsisi alkaa kahdeksalta.

- Ei joka aamu kasilta, vaan esimerkiksi kolme aamua voisi alkaa kello yhdeksältä, Oona Korhonen sanoi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Jotkut vanhemmista sanovat, että nuorten pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan. Kouluun liian aikaisin herääminen on kuitenkin mahdollisesti haitaksi murrosikäiselle. Tutkimusten mukaan, kun tulee murrosikä, siinä vaiheessa uni-valverytmi ja nukahtaminen siirtyvät luonnostaan pari tuntia myöhemmäksi.

Tunnin tauko

Osaa haastatelluista oppilaista ei kiinnosta, milloin koulu alkaa. Osa taas haluaisi nukkua pidempään. Jotkut sanoivat myös, että kahdeksan aamut ovat hyviä, niin on vapaa-aikaa iltapäivällä.

Vanessa Haverisen mielestä koulun alkaminen kahdeksalta on okei. Aamuisin on todella kiire, mutta iltapäivisin on enemmän vapaa-aikaa.

- Todellakin pitää alkaa kahdeksalta. Iltapäivälle jää hyvin aikaa tehdä läksyjä, Anette Pyykönen sanoi.

Silti valtaosa haastatelluista nuorista oli sitä mieltä, että koulun pitäisi alkaa myöhemmin. Jotkut mainitsivat myös, että onhan se hyvä olla vapaa-aikaa iltapäivällä, mutta mieluummin nuoret ovat koulussa virkeänä kuin väsyneenä.

Ja täytyykö koulun välttämättä kestää kuutta tuntia ilman kunnon taukoa? Esimerkiksi tunnin taukoa ehdotettiin, sillä harva nuori jaksaa opiskella kuutta tuntia melkeinpä putkeen.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajien tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Lue nuorten kirjoittama kommentti: Aikaisista aamuista monia negatiivisia vaikutuksia

Kommentoi

Hae sivuilta

Uusimmat blogikirjoitukset

Tänä syksynä on puhututtanut alaikäisten kuljettajien turvallisuus. Vuonna 2018 alaikäisten ajopoikkeuslupien hakeminen helpottui, jolloin lupahakemus...
Kuvittele kulkevasi betonielementeistä rakennetulla kerrostaloalueella kapeaa jalankulkijoille tarkoitettua väylää. On kuuma, mutta aurinkoa ei näy, k...
Tänään tiistaina 11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Sen kunniaksi kirjoitan tänään tyttöydestä. Vielä muutama vuosi sitten olisin...