play

Joulunviettoa kongolaisittain – Jouluyö vietetään kirkossa

Vasemmalta Clarene, Evene, Clarisse ja Flora Movithys harjoittelivat Ystävänpysäkillä joulun alla jouluisten kahvipöytäantimien tekoa.

Vasemmalta Clarene, Evene, Clarisse ja Flora Movithys harjoittelivat Ystävänpysäkillä joulun alla jouluisten kahvipöytäantimien tekoa. Kuva: Henri Jokela

Yrjö Nevalainen

Suomalaiseen jouluun kuuluu eittämättä tiettyjä, jokaiselle tuttuja tapoja, joiden merkeissä joulua vietetään. Tällaisia ovat muun muassa joulusauna, jouluruoat ja -juomat, kirkossa käynti, joulupukin vierailu ja niin edelleen.

Lähes kaikissa maissa vietetään joulua, joskin hieman erilaisin menoin kuin me täällä Suomessa. Seuraavaksi tutkailemme, miten joulua vietetään Kongossa, maassa, josta monet kansalaiset ovat joutuneet viime vuosikymmeninä lähtemään pakolaisiksi.

Nurmeksessa on asunut lähes kolme vuotta neljä kongolaista. Clarisse Movithys ja hänen lapsensa Clarene, Evene ja Flora kertoivat Ystävänpysäkillä joulutorttujen paiston lomassa kotimaansa joulunviettotavoista.

He ovat helluntailaisia eli jäseniä maailman suurimmassa kristinuskon protestanttisista suunnista.

Jouluyö kirkossa

Joulupukki on tuttu ilmiö myös kongolaisessa jouluvietossa. Pukki jakaa lapsille mieluisia lahjoja: tytöt saavat nuken ja pojat auton, junan tai pallon.

Jouluyönä kristityt, joita Kongossa on noin 80 prosenttia maan väestöstä, menevät kirkkoon puolen yön aikaan. Kirkossa lauletaan, rukoillaan, juodaan teetä ja syödään keksejä ja leipää. Kirkossa ollaan koko yö, ja osa seurakuntalaista nukkuu siellä. Kotiin kirkosta lähdetään kello kuuden ja seitsemän välillä aamulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joulupäivän aamuna perhe suuntaa isolle torille tai kauppaan, ja he ostavat uusia vaatteita, kenkiä, ruokaa ja mehua.

Vuodenvaihteessa Kongossa pidetään vapaata kolme päivää. Lapset käyvät tanssimassa discossa, jonne mennään usein koko perheen kanssa.

Telttasauna

Kongossa ei ole erityisiä joulujuomia tai -ruokia, mutta perinneruokia maassa tietenkin syödään. Niihin kuuluvat kuivatut kalat, vihannekset, pavut, afrikkalaiset kasveista valmistetut lehtiruoat, bataatti, banaani ja guava. Lisäksi maassa syödään paljon puuroruokia.

Kongolaiset eivät käy joulusaunassa. Sikäläinen saunakulttuuri on suomalaiseen verrattuna hyvinkin erilainen. Kongolainen höyrysauna käsittää ison kattilan, jossa keitetään yrttejä. Kylpijä pääsee istumaan pehmeään höyryyn, kun hänen ja yrttikattilan päälle levitetään peitto.

Kongolainen höyrysauna käsittää ison kattilan, jossa keitetään yrttejä.

Höyrykylpyä käytetään vain sairauksien parantamismenetelmänä.

Joulupuu-perinnettä Kongossa ei ole, mutta jouluna koteja koristellaan. Jouluna vieraillaan sukulaisissa ja muistetaan edesmenneitä viemällä haudoille kynttilöitä ja laulamalla haudoilla.

Lumeton joulu

Koska Kongo sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, ei maassa ole jouluna lumesta tietoakaan. Vesisateinen joulusää on yleinen, ja sadetta toivotaan erityisesti joulupäiväksi, koska sen katsotaan merkitsevän hyvää seuraavalle vuodelle.

Joulu on Kongossakin kaupallinen. Tavaroita on tarjolla, mutta sisällissodasta toipuvassa maassa monella ei ole rahaa ostaa lahjoja.

Toiveissa oppiminen

Suomen kieltä melkoisesti oppinut Evene Movithys haluaa jouluksi hiuksensa laitetuiksi. Hänen Helsingissä asuva isosiskonsa on kampaaja, ja hän on käynyt Nurmeksessa laittamassa sisarustensa ja äitinsä hiuksia.

– Nurmes on pieni kaupunki, eikä täällä ole paljon kavereita. Haluan päästä puhumaan ranskaa ja opettelemaan kirjoittamista, Evene sanoo.

Hän mielisi opiskella tulkiksi, mutta noita ja monia muita elämänsuunnitelmia haittaa jo se, että perheen on vaikea saada Helsingistä asuntoa.

Kongon alkuperäiskielellä perhe toivottaa hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Ylä-Karjalan lukijoille seuraavin sanoin: Mbutukulu ya Yesu na mvula ya malumalu nkembo na zitusu Kua nzambi.

Ylä-Karjala julkaisee joulun aikana verkkolehdessä Yrjö "Yntti" Nevalaisen vanhoja joulunviettojuttuja. Tämä juttu on julkaistu 23.12.2010.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta