play

Joulunviettoa meksikolaisittain – Joulupöydän erikoisuutena eksoottinen mole-chili-kastike

Meksikolainen Carlos Marroquinolle ovat suomalaiset joulunviettotavat tulleet tutuiksi, kuten tunnelmaa tuova enkelikello.

Meksikolainen Carlos Marroquinolle ovat suomalaiset joulunviettotavat tulleet tutuiksi, kuten tunnelmaa tuova enkelikello. Kuva: Henri Jokela

Yrjö Nevalainen

Suomalaiseen jouluun kuuluu eittämättä tiettyjä, jokaiselle tuttuja tapoja, joiden merkeissä joulua vietetään. Tällaisia ovat muun muassa joulusauna, jouluruoat ja -juomat, kirkossa käynti, joulupukin vierailu ja niin edelleen.

Lähes kaikissa maissa vietetään joulua, joskin hieman erilaisin menoin kuin me täällä Suomessa. Seuraavaksi tutkailemme, miten joulua vietetään Meksikossa, maassa, joka tunnetaan Suomessa parhaiten ehkä Meksikon olympialaisista ja Kaarlo ”Kulta-Kalle” Kangasniemestä.

Meksikolaisesta joulunvietosta kertoo Carlos Marroquin, 36-vuotias, kymmenen vuotta Suomessa asunut meksikolaismies.

– Tulin ensimmäisen kerran Suomeen ja Nurmekseen World Experience -vaihto-oppilaaksi vuonna 1996. Välillä olen käynyt viettämässä jouluja Meksikossa, hän kertoo.

Meksikossa hän asuu Meksiko Cityssä.

Suuri juhla

Meksikon pääuskonto on katolilaisuus, mutta maassa on myös erilaisia kristinuskon muotoja.

Jouluaatto aloitetaan kello 19–20 pidettävällä messulla, jonka jälkeen väki siirtyy koteihinsa tekemään jouluvalmisteluja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jouluaatto on iso juhla, jota viettämään kokoontuu ydinperheen lisäksi tavallisesti myös sisaruksia ja serkkuja. Isäntäperhe tarjoaa syömiset ja juomiset, ja budjetin mukaan kaikki maksavat tekijälle osuutensa. Epävirallisesti lahjoitetaan myös suklaata ja jälkiruokakeksejä talon väelle.

Ennen ruokailua jokainen rukoilee lyhyesti ja äänettömästi. Rukouksessa voi esittää toiveita, kiittää menneistä. Hartaassa hetkessä voi myös tehdä sovintoa jostakin asiasta tai tehdä pienemmistä asioista tunnustuksia läheisilleen ennen vuorokauden vaihtumista.

Mole-chili-suklaata

Meksikolaisen jouluruokapöydän erikoisuus on eksoottinen mole-chili-suklaakastike, jonka valmistusaineita on peräti 30. Romeritos-lautasella olevaan kastikkeeseen dipataan romerosia eli riivittyjä puun lehtiä.

Joulupöydän oleellisuuksia on myös turska. Se pidetään yö suolassa, keitetään, maustetaan, lisätään sipulia ja valkosipulia ja nautitaan oliivien ja perunoiden kera.

Jouluaatto on iso juhla, jota viettämään kokoontuu ydinperheen lisäksi tavallisesti myös sisaruksia ja serkkuja.

– Meksikossa on 31 osavaltiota, ja monissa niissä on omia tapoja viettää joulua, Carlos Marroquin huomauttaa.

Niinpä kinkun sijasta pöydässä saattaa olla joulukalkkuna, pastaa, riisiä, vanukasta ja erilaisia salaatteja.

Syömisten päälle maistuu café de Olla. Se on kattilassa keitettyä kahvia, jota saatetaan maustaa esimerkiksi kanelilla.

Joulupöytään kuuluu myös ponce-juoma, johon voidaan lisätä alkoholia. Juoma on hyvinkin glögin tapainen, siihen käytetään erikoista hunajasokeria, keitettyjä hedelmiä ja sokeriruokoa.

Joulukuusi koristellaan

Meksikolaiseen jouluun ei kuulu saunominen eikä muunlainenkaan puhdistautumisrituaali, vaan ihmiset ottavat tavanomaisen suihkun ja pukeutuvat tavallista siistimpiin joulunviettopukuihin.

Meksikolaisperheissä käytetään joulupuuta. Se on tosin enimmäkseen kanadalaismallinen eli mänty, jonka lisäksi Etelä-Meksikossa käytetään paljon myös muovikuusta. Pohjois-Meksikossa Amerikan vastaisella rajalla jouluiseen pirttiin kannetaan enimmäkseen kuusi.

Jouluisin omakotitaloja koristellaan valoilla, joskaan niiden määrällä ei kilpailla. Pihamaalle saatetaan rakentaa myös jouluseimi.

Jouluna ei muisteta erityisesti edesmenneitä, kuten me Suomessa, vaan muistaminen tapahtuu marraskuussa.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivotetaan Meksikossa seuraavasti: Feliz navidad y prospero año nuevo!

Ylä-Karjala julkaisee joulun aikana verkkolehdessä Yrjö "Yntti" Nevalaisen vanhoja joulunviettojuttuja. Tämä juttu on julkaistu 24.12.2013.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta