play

Joulunviettoa tanskalaisittain – Paljon yhtäläisyyksiä suomalaiseen jouluun

Jouluisaa suomalaista himmeliperinnettä ei Sara Bruunin mukaan tunneta Tanskassa.

Jouluisaa suomalaista himmeliperinnettä ei Sara Bruunin mukaan tunneta Tanskassa. Kuva: Yrjö Nevalainen

Yrjö Nevalainen

Suomalaiseen jouluun kuuluu eittämättä tiettyjä, jokaiselle tuttuja tapoja, joiden merkeissä joulua vietetään. Tällaisia ovat muun muassa joulusauna, jouluruoat ja -juomat, kirkossa käynti, joulupukin vierailu ja niin edelleen.

Lähes kaikissa maissa vietetään joulua, joskin hieman erilaisin menoin kuin me täällä Suomessa. Seuraavaksi tutkailemme, miten joulua vietetään Tanskassa, maassa, jossa syödään smørrebrødejä ja mietiskellään, ollaanko sitä vai eikö olla ollenkaan.

Tanskalaisesta joulunvietosta meille kertoo Sara Bruun, joka on toiminut syyskauden Valtimolla yläkoulussa apulaisopettajana.

Pohjoismainen joulu

Suomalaisten ja tanskalaisten joulunvietossa on paljon yhtäläisyyksiä, mikä ei kahden pohjoismaan kyseessä ollen ole yllätys.

– Tanskalaisessa joulupöydässä on iso, uunissa paistettu kinkku tai ankka, joillakin molemmat, Sara Bruun kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisukkeena on muun muassa pieniä, pannulla paistettuja valkeita tai ruskeita perunoita, joiden väri saadaan pintaan lisätystä sokerista.

Joulun suurin päivä on 24. joulukuuta, jolloin jaetaan lahjat.

Tarjoo kunnon väki...

Joulupöydän juomina Tanskassa ovat vesi, olut, viini ja vahva glögi, jossa on manteleita ja rusinoita samaan tapaan kuin suomalaisessakin glögimukissa.

Jälkiruokana on tavallisesti riisiä, johon on lisätty vatkattua kermaa, vaniljaa ja manteleita. Jälkiruoka nautitaan kylmänä.

– Jälkiruoassa on yksi kokonainen manteli, jonka suuhunsa saanut saa erityislahjan, Sara kertoo.

Joulukoristeltujen kotien sisätiloissa oleva joulukuusi on tavallisesti luonnonkuusi, jossa poltetaan vahakynttilöitä. Lisäksi kuuseen on ripustettu enkeleitä, tonttuja, Tanskan lippuja ja soittimia kuten rumpuja ja torvia, viimeksi mainitut muistuttamaan joululauluista.

Pukki vierailee

Aattoillan ruokailun jälkeen tanssitaan kuusen ympärillä, juodaan kahvit ja avataan lahjat, jotka joulupukki tuo henkilökohtaisesti.

Tanskassa uskotaan erheellisesti, että joulupukki asuu Grönlannissa. Suomessahan jopa lapset tietävät, että Korvatunturillahan oikea pukki asustelee joulumuorinsa ja tonttujensa kanssa.

Tanskassa uskotaan erheellisesti, että joulupukki asuu Grönlannissa.

Vanhempi väki on käynyt päivällä kirkossa, nuorempi väki puolestaan käy keskiyön jumalanpalveluksessa.

– Tanskassa ei viedä kynttilöitä haudoille, mikä on todella kaunis tapa täällä Suomessa. Joulun tienoilla muistamme edesmenneitämme viemällä haudoille kukkia, Sara Bruun kertoo.

Perhejoulu

Joulu on perhejuhla, mutta tapanina myös Tanskassa pyritään vierailemaan kaikissa sukulaisissa.

Pääsääntöisesti tanskalainen joulu on lumeton, mutta poikkeuksiakin on, kuten esimerkiksi viime vuonna. Jokavuotinen lumi peittää kuningaskuntaa tavallisesti vasta tammikuun tienoilla.

Joulunvietto aloitetaan Sara Bruunin mielestä liian aikaisin, jos ajankohta on jo marraskuussa. Hänen perheessään joulukoristeet otetaan käyttöön vasta 10. joulukuuta Saran sisaren syntymäpäivänä, ja pois ne viedään – kuten valtaosassa muitakin tanskalaisperheitä – ennen uutta vuotta.

Ja mieli suomalaisen elvistellä tanskantaidoillaan, Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivotetaan tanskalaisille seuraavasti: Gladelig Jul Og Godt Nyt År.

Jotta toivottajan mieli pysyisi jouluisena, aksenttia ei kannata tavoitella ollenkaan.

Ylä-Karjala julkaisee joulun aikana verkkolehdessä Yrjö "Yntti" Nevalaisen vanhoja joulunviettojuttuja. Tämä juttu on julkaistu 24.12.2011.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta