Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

Vaalitapahtumia viimeistään kesäkuussa - riittääkö 50 henkilön kokoontumisrajoitus?

Kauppatori on yksi paikoista, joissa todennäköisesti nähdään vaalitapahtumia ennen kesäkuun vaaleja. Sari Sirkkiä-Jarva Kauppatori on yksi paikoista, joissa todennäköisesti nähdään vaalitapahtumia ennen kesäkuun vaaleja.

Kuunvaihteessa löyhentyneet kokoontumisrajoitukset ovat saaneet valtaosan puolueista suunnittelemaan kuntavaalitapahtumia Nurmeksessa. Itä-Suomen aluehallintoviraston asettama 50 henkilön rajoitus koskee sisätiloja ja alueellisesti rajattuja ulkotiloja, ja rajoitus on voimassa toukokuun loppuun saakka.

Kaikki puolueet paitsi keskusta aikovat järjestää ehdokkailleen yhteisiä tapahtumia nykyisilläkin rajoituksilla. Keskustan paikallisyhdistyksessä kokoontumisrajoitukset nähdään ongelmallisena.

- Millä me rajataan osallistujien määrä, jos se on 50 henkeä? Rikotaanko säännöksiä, jos kutsutaan yleisesti ihmisiä paikalle, kysyy keskustan Nurmeksen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Mikkilä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Mikkilä arvioi, että rajoituksen pitäisi olla vähintään sadan henkilön korvilla, että tapahtumaa voisi lähteä järjestämään.

Muissa puolueissa on tilanne on tulkittu toisin. Perussuomalaiset ovat suunnittelemassa tapahtumia niin Nurmekseen kuin Valtimollekin.

- Ei lähdetä vielä isolla vaihteella. Ehdokasnumerot tulevat 14. toukokuuta, sitten alkaa tykitys kesäkuulle asti. Laitetaan grilli kuumaksi ja kansan pariin. Aloitetaan kiertue, kierretään keskustassa, Porokylässä ja Valtimolla, linjaa Nurmeksen perussuomalaisten puheenjohtaja Ville Sutinen.

Nurmeksen kokoomuksen puheenjohtaja Mikko Meriläinen puolestaan arvioi, että päätöksiä tapahtumien järjestämisestä tehdään vasta loppukuusta.

- Varmaankin se olisi ihmisten kohtaamista torilla tai jonkun kaupan edustalla. En usko, että 50 henkilön rajoitus on ongelma, Meriläinen tuumaa.

Vasemmistoliiton paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Hermaja komppaa Meriläistä.

- Homma on ok, kun turvaväleistä pidetään kiinni.

Turvallisuus edellä

Tapahtumien suunnittelu on alkutekijöissään kaikissa puolueissa.

- On tarkoitus järjestää jotakin, mutta rajoitusten puitteissa, kertoo Nurmeksen sosialidemokraattien puheenjohtaja Anneli Kainulainen.

Kainulaisen mukaan suunnitelmissa on esimerkiksi perinteinen makkaratarjoilu toritapahtuman yhteydessä.

- Kuntalaisia kun saisi kasvokkain tavata. Varsinkin heille, jotka eivät ole somessa, on tärkeää tavata ehdokkaita. Turvallisuus ja terveys edellä seurataan tilannetta joka päivä ja viikko.

Puheenjohtaja Arto Heikkinen Nurmeksen kristillisdemokraateista kertoo, että paikallisyhdistyksellä on tulossa yksi tapahtuma. Tapahtuma-aikaa ei vielä ole kuitenkaan lyöty lukkoon.

- Sari Essayah on näyttänyt myönteistä valoa, että hän tulisi käymään myös Nurmeksessa, Heikkinen sanoo

Suunnittelu kesken

Todennäköiseltä näyttää, että tapahtumia järjestetään vasta loppukuusta tai kesäkuun puolella. Ainoastaan vihreiden ehdokkaat eivät ole toistaiseksi suunnitelleet jalkautuvansa mihinkään tapahtumaan.

Vaikka isompia tapahtumia ei keskustalla olekaan suunnitteilla, Hannu Mikkilän mukaan yksittäiset ehdokkaat voivat vapaasti jalkautua toreille vaalityöhön. Rajoitusten höllentyessä keskustakin aikoo harkita yleisötapahtumien järjestämistä.

- Voidaan järjestää nopeallakin aikataululla, Mikkilä sanoo.

Perussuomalaisilla on ollut esillä jopa vaalikahvilan perustaminen.

- Olemme haaveilleet entisestä Seiskasta vaalikahvilana. Päätetään lähempänä vaaleja, kun se olisi kohtuullisen sitovaa ehdokkaille, kun pitäisi olla aukioloaikana paikalla. Riittääkö sitten perheellisten ja työssäkäyvien aika siihen? Ville Sutinen pohtii.

Valtimolle suunnitellaan myös toista vaalikahvilaa, sillä Liike Nytin ehdokas Reijo Hiltunen aikoo tarjota vaalikahveja terassillaan.

- Lisäksi järjestetään ainakin yksi toritapahtuma, Hiltunen toteaa.

Jussi Hermaja uskoo, että tapahtumat painottuvat kesäkuun puolelle.

- Jalkaudutaan heti, kun vain on mahdollista. Tehdään perinteistä tori- ja katutyötä ja järjestetään joku isompi tapahtuma kesäkuussa, Hermaja suunnittelee.

Kommentoi