Julkaistu    |  Päivitetty 
Risto Kuittinen

E-urheilu nousi vaalitentin aiheeksi – Nuorisovaltuusto halusi tietää ehdokkaiden mielipiteitä niin korona-aikaan kuin pelaamiseenkin

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Snicker (vas.) ja sihteeri Jani Laakkonen vetivät vaalipaneelin toisen osan. Risto Kuittinen Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Snicker (vas.) ja sihteeri Jani Laakkonen vetivät vaalipaneelin toisen osan.

Ylä-Karjalan, Nurmeksen kaupungin ja Nurmeksen nuorisotyön tällä viikolla järjestämän kaksiosaisen vaalitentin jäljemmässä osassa valokeilaan astelivat puolueiden nuoret ehdokkaat, jotka pääsivät Nurmeksen nuorisovaltuuston tentattavaksi.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Snicker ja sihteeri Jani Laakkonen muun muassa tiedustelivat ehdokkailta, onko Nurmes hyvä paikka.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– En tiedä, onko Suomessa yhtä hyvää paikkaa. Täällä luonto on sanoinkuvaamattoman hieno. Matkailussa on nuorille yrittämisen tai työllistymisen mahdollisuuksia. Jos väestö vähenee, se ei tarkoita, että olisi huono paikka asua, sanoi kristillisten ehdokas Joosua Tolvanen.

Nuoren arkeen liittyvistä asioista tenttaajat kyselivät muun muassa tiestön kunnosta, mopojen rassaamisesta ja kaupungin taloudesta. Kysymykseen koronavuoden vaikutuksista nuorten elämään sosialidemokraattien ehdokas ja koulukuraattorina työskentelevä Elina Oinonen arvioi, että koronan jäljet näkyvät myös koulun arjessa.

– Näen koulun arjessa, että haasteet ovat hyvin moninaisia. Mitään resurssia ei ole syytä vähentää, sillä kaikki me osallistumme koronan jälkihoitoon, Oinonen sanoi.

– Tähänhän on olemassa läjä rahaa. Kunnille annettiin koronatukia, mutta Nurmeksessa ilmeisesti rahaa ei ole kouluihin laitettu, vaan on tulossa ylijäämää toista miljoonaa euroa. Raha pitäisi kohdentaa kouluihin, tuumasi vasemmistoliiton Jussi Hermaja.

Hermaja kuitenkin piti myönteisenä asiana, että kaupungilla on suunnitelma palkata mielenterveyshoitaja peruskouluihin.

Keskustan Liina Säppi kiinnitti huomiota koronan eriarvoistavaan vaikutukseen.

– Esimerkiksi etäopetuksessa toiset vanhemmat pystyivät jäämään etätöihin, mutta toisissa sitä mahdollisuutta ei ollut ja lasten koulun käynti oli aika haasteellista, hän sanoi.

Harrastaminen kannattaa

Nuoret halusivat tietää myös, mitä ehdokkaat tietävät e-urheilusta ja miten kaupunki voisi edistää sen harrastusmahdollisuuksia.

Kokoomuksen Mikko Meriläinen ja perussuomalaisten Eino Järvinen harrastivat itsekin muun muassa Counter-Striken pelaamista ja seuraavat e-urheilun maailmaa. Joosua Tolvanen oli puolestaan huolissaan siitä, miten paljon ihmiset ovat tietokoneilla niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

– Olen tässä reilun vuoden verran seurannut Counter-Strikea. Se on upea joukkuelaji, siinä missä muukin. Se tulee nousemaan hyvin suosituksi, siitä ei ole kahta kysymystä, Meriläinen sanoi.

Järvisen mukaan e-urheilusta nuoret oppivat muun muassa joukkuetaitoja. Järvisen selvityksen jälkeen e-urheilu alkoi kuulostaa Elina Oinosesta paremmalta ja paremmalta.

– Tämähän ratkaisee monia ongelmia, mitä meillä on lasten ja nuorten keskuudessa tällä hetkellä on, mikäli saataisiin lapsia ja nuoria ohjatun toiminnan pariin. Kuulostaa kehittämisen arvoiselta asialta, Oinonen tuumasi.

Vaalipaneeli on nähtävillä Nurmeksen kaupungin Youtube-kanavalla kahden viikon ajan sen esityksestä. Voit katsoa sen myös tästä alta.

Media

Kommentoi