Julkaistu    |  Päivitetty 
Heikki Rissanen

Pieni ilves ilmestyi ikkunaan Hyvärilässä – "Olihan se aika hellyttävä näky" (video)

Pieni ilves ilmestyi ikkunaan Hyvärilässä – "Olihan se aika hellyttävä näky" (video) Heikki Sarkkinen

Kuusikummun tehostetun palvelun yksikön pihapiirissä Nurmeksen Hyvärilässä elettiin sunnuntaiaamuna Villi Pohjola -televisiosarjan tunnelmissa, kun ilves ilmaantui kolmen asuinyksikön muodostamalle sisäpihalle. Tyhjä piha rohkaisi tupsukorvan tutkimusmatkalle sisäänkäynnin kulmaukseen ja kurkistelemaan ovilasien läpi sisätiloihin.

– Olin töissä A-talossa, kun C-talosta soitettiin, että ilves tepastelee sisäpihalla, kertaa asumispalveluyksikön hoitaja Heikki Sarkkinen luontoelämystä.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Luontoelämys tulikin varsin lähelle, ja Sarkkinen sai videokuvaa suoraan ikkunaruudun läpi, muutaman kymmenen sentin päästä kissapedosta.

– Se ei varmana huomannut, että sitä kuvattiin puhelimella ikkunalasin läpi.

Ilveksen vierailu oli sen verran pikainen, etteivät kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisyksikön asukkaat ehtineet tupsukorvaa nähdä. Puheenaihetta siitä kyllä piisasi koko päiväksi.

– Ilveksen vierailu ei herättänyt kenessäkään pelkoja, ihailua senkin edestä. Olihan se aika hellyttävä näky sisään pyrkiessään, Sarkkinen myhäilee.

Asumisyksikkö sijaitsee metsän reunassa mutta rakennetulla alueella. Joskus metsän reunassa on nähty suden jälkiä, ja jänis on vieraillut sisäpihalla useamman kerran. Pari kertaa siili on tullut sisälle asti.

– Karhu taitaa puuttua vielä vieraslistalta, Sarkkinen sanoo.

Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Kortelainen arvelee ilveksen kulkeutuneen hoitokodin pihapiiriin ruuan perässä. Pihoihin pyrkiminen johtuu siitä, että ilves ei koe enää ihmistä uhakseen. Vaikka ilveksen vierailu herättää enimmäkseen hilpeyttä, petojen paikka ei ole asuinalueilla eikä ihmisten pihoissa.

– Eihän siitä aikuiselle ole vaaraa, mutta jos pihamaalla nukkuu vaunuissa pieni lapsi, tilanne voi olla jo toinen, Kortelainen korostaa.

Media

Heikki Sarkkinen

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulta kesti kauan myöntää, että olen ihminen, joka ei pidä muutoksista. Haluaisin tietenkin olla se oman elämäni sankaritar, joka kulkee huimapäises...
Maastopyöräilyyn tarvitaan maasto ja pyörä. Noin niin kuin yksinkertaistettuna. Pyöräilläkin voi lähes missä huvittaa – jokamiehenoikeuksien turvin se...
Glamouria, hyvää ruokaa sekä pikamuotia. Useita yökerhoja sekä ravintoloita, joissa nälkä taklataan mäkeen pienoiseen ylihintaan. Sellaiseksi oletin R...