Julkaistu 
Tuire Haverinen

Kuukkeli uusin tuttavuus Pihabongauksessa – Irma Niskasen ruokintapaikan antimista nauttivat myös kärppä ja ahmat

Kuukkeli on Irma Niskasen ruokintapaikan uusi tuttavuus. Irma Niskanen Kuukkeli on Irma Niskasen ruokintapaikan uusi tuttavuus.

Birdlifen Pihabongaukseen lauantaina osallistunut Irma Niskanen teki havaintoja monista tutuista lajeista mökkinsä pihapiirissä Mujejärvellä. Birdlifelle lähettämäänsä listaan hän kirjasi ainakin töyhtötiaisia, sinitiaisia, talitiaisia, hömötiaisia, närhiä ja käpytikkoja. Olipa joukossa oraviakin, mutta niistä lintujen havainnointiin keskittyvässä tapahtumassa ei olla kiinnostuneita.

– Yksilöiden määrää oli vaikea arvioida, kun linnut ovat niin vikkeliä liikkumaan. Töyhtötiaisia oli ainakin mukavasti. Useampia lajeja oli kolme, neljä, jopa viisikin yhtä aikaa pyörähtelemässä, Niskanen kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lauantaina ruokintapaikalle sattui myös tämän talven uusi laji Niskaselle, kuukkelipariskunta. Tai ainakin kaksi kuukkelia Niskasen mielestä pihalla pyörii.

– Ne käyvät vuorotellen syömässä. Ihmettelin alkutalvesta, kun korvan juuresta kuului aika kiva, erilainen ääni, ja kuukkelihan se oli siinä. Se ei lähtenyt minnekään, vaikka sille juttelin. Kuukkelillahan on sellainen hento, kaunis ääni.

Niskasen ruokintapaikalla ei ole vuosien varrella vieraillut vain lintuja, vaan osansa läskistä ovat vieneet kärppä ja ahmat. Viime talvena Niskanen sai otettua videotakin, kun kärppä kiipesi korkealle puuhun ja vei lintujen läskit.

– Aika ylhäältä se niitä otti. Viime talvena kävi myös ahmoja, kun läskiä oli verkon sisässä. Läskit oli verkkoineen viety.

Läskin lisäksi Niskanen syöttää lintuja siemenillä ja talipalloilla. Siemeniä menee useita kymmeniä kiloja talvessa.

– Niin kauan olen syöttänyt, kun mökillä on käyty. Ruokkimisen pitää olla säännöllistä. Antaa lintujen syödä, kun niitä on niin kiva seurata.

Seuraavaksi Niskanen alkaa odottaa ruokintapaikalle mustarastaita.

– Ne tulevat yleensä kevättalvesta, aika varhaisessa vaiheessa. Mustarastaskin on kaunis ja kaunisääninen lintu.

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Ylä-Karjalan jutussa (13.9.) harmiteltiin Aronsalmen laavun siirtoa sekä Juuan suunnan unohtamista reittihankkeessa. En voinut olla tarttumatta tähän ...
Olen ollut kesätoimittajana hurjat kaksi ja puoli kesää. 21-vuotiaalle se on kuitenkin aika paljon, joten siksipä jaan nyt suurta viisauttani toimitta...
Säiden suosiessa näin vielä elokuussakin, otimme äkkilähdön Peurajärven aurinkorannikolle keskellä viikkoa. Sulloimme sup-laudat, biksut, pyyhkeet ja ...