Julkaistu 
Tuire Haverinen

Kuukkeli uusin tuttavuus Pihabongauksessa – Irma Niskasen ruokintapaikan antimista nauttivat myös kärppä ja ahmat

Kuukkeli on Irma Niskasen ruokintapaikan uusi tuttavuus. Irma Niskanen Kuukkeli on Irma Niskasen ruokintapaikan uusi tuttavuus.

Birdlifen Pihabongaukseen lauantaina osallistunut Irma Niskanen teki havaintoja monista tutuista lajeista mökkinsä pihapiirissä Mujejärvellä. Birdlifelle lähettämäänsä listaan hän kirjasi ainakin töyhtötiaisia, sinitiaisia, talitiaisia, hömötiaisia, närhiä ja käpytikkoja. Olipa joukossa oraviakin, mutta niistä lintujen havainnointiin keskittyvässä tapahtumassa ei olla kiinnostuneita.

– Yksilöiden määrää oli vaikea arvioida, kun linnut ovat niin vikkeliä liikkumaan. Töyhtötiaisia oli ainakin mukavasti. Useampia lajeja oli kolme, neljä, jopa viisikin yhtä aikaa pyörähtelemässä, Niskanen kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lauantaina ruokintapaikalle sattui myös tämän talven uusi laji Niskaselle, kuukkelipariskunta. Tai ainakin kaksi kuukkelia Niskasen mielestä pihalla pyörii.

– Ne käyvät vuorotellen syömässä. Ihmettelin alkutalvesta, kun korvan juuresta kuului aika kiva, erilainen ääni, ja kuukkelihan se oli siinä. Se ei lähtenyt minnekään, vaikka sille juttelin. Kuukkelillahan on sellainen hento, kaunis ääni.

Niskasen ruokintapaikalla ei ole vuosien varrella vieraillut vain lintuja, vaan osansa läskistä ovat vieneet kärppä ja ahmat. Viime talvena Niskanen sai otettua videotakin, kun kärppä kiipesi korkealle puuhun ja vei lintujen läskit.

– Aika ylhäältä se niitä otti. Viime talvena kävi myös ahmoja, kun läskiä oli verkon sisässä. Läskit oli verkkoineen viety.

Läskin lisäksi Niskanen syöttää lintuja siemenillä ja talipalloilla. Siemeniä menee useita kymmeniä kiloja talvessa.

– Niin kauan olen syöttänyt, kun mökillä on käyty. Ruokkimisen pitää olla säännöllistä. Antaa lintujen syödä, kun niitä on niin kiva seurata.

Seuraavaksi Niskanen alkaa odottaa ruokintapaikalle mustarastaita.

– Ne tulevat yleensä kevättalvesta, aika varhaisessa vaiheessa. Mustarastaskin on kaunis ja kaunisääninen lintu.

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...
Miten saisin aloitettua tämän tekstin niin, että pitäisin lukijat mukana loppuun asti? Aihe itsessään on jo sellainen, että houkuttaa napsauttaa ruudu...