play

Musiikki arjen voimavarana – Nurmeksessa ei nuorten mielestä ole tarpeeksi musiikkitapahtumia nuorille

Eemil Meriläinen (vas.) ja Joona Lukkarinen kertovat musiikin olevan suuri osa heidän elämäänsä.

Eemil Meriläinen (vas.) ja Joona Lukkarinen kertovat musiikin olevan suuri osa heidän elämäänsä. Kuva: Marjaana Kortelainen

Marjaana Kortelainen ja Alina Korhonen

Musiikki antaa paljon nuorille. Nurmeksen lukion abiturienteille Eemil Meriläiselle ja Joona Lukkariselle musiikki on aina ollut arjen voimavara, joka vaikuttaa hyvinvointiin ja opiskeluun positiivisesti.

He opiskelevat Nurmeksen lukiossa musiikkia sekä kuuntelevat ja harrastavat sitä vapaa-ajallaan.

– Musiikkia voi löytää monista eri paikoista, muun muassa Spotifystä, sarjoista ja elokuvista, Meriläinen ja Lukkarinen mainitsevat päälähteikseen löytää uutta musiikkia.

Musiikki on vaikuttanut paljon myös Portion Boysin jäseniin Mikael Forsbyyn eli El Meisseliin, Tiina Forsbyyn eli Jalo-Tiinaan ja Raimo Paavolaan eli Kenraaliin. Bändin piti heittää keikka Bomballa, mutta he joutuivat perumaan sen sairaustapauksen vuoksi.

Mikael Forsby kertoo kuunnelleensa nuoruudessaan paljon ysäriä ja eurodancea. Eurodance oli myös Paavolan suosikki E-Typen rinnalla, nämä ovatkin toimineet valtavana inspiraationa bändin kappaleille. Paavolan musiikki-innostukseen on vaikuttanut myös basson soittaminen pienenä.

– Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, ja minulle sekä nuorisolle erittäin tärkeä kappale Vauhti kiihtyy on saanut inspiraationsa iskelmästä, Tiina Forsby kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikael Forsbyn mukaan kappaleiden biitti menee sanoitusten edelle, koska hänen mielestään kappaleiden hyvä mieli tulee juuri musiikista.

– Mielestäni sanoituksemme toimivat voimaannuttavina kuuntelijoillemme ja myös bändin jäsenille, Tiina Forsby sanoo.

– Meidän kappaleemme toimivat positiivisena energiana kaiken negatiivisuuden keskellä, Paavola jatkaa.

Bändi on myös yllättynyt siitä, miten innoissaan nuoriso on vastaanottanut heidän kappaleensa, kuten Elämän ABC:n.

Aina kannattaa yrittää

Vaikka musiikki on monelle nuorelle tärkeää, pienelle paikkakunnallemme ei aina riitä tarpeeksi musiikillisia tapahtumia, joihin nuoret voisivat osallistua. Kirjaston salit eivät houkuta heitä.

– Nuoriin ei panosteta tarpeeksi, juurikin ehkä nuorison vähäisyyden takia. Olisi ihan “fresh” saada lisää toimintaa, vaikka kyseessä onkin pieni paikkakunta, Eemil Meriläinen pohtii.

Nuoriin ei panosteta tarpeeksi, juurikin ehkä nuorison vähäisyyden takia.
Eemil Meriläinen

Joona Lukkarinen on kuitenkin iloinen siitä, että Nurmeksen lukioon on tullut uusia musiikin kursseja, joissa musiikin harrastamista voi jatkaa. Lukiossa on Lukkarisen ja Meriläisen mielestä hyvät mahdollisuudet musiikin harrastamiseen, mutta ammattikoulun ja yläkoulun puolella tilanne on toinen.

Portion Boys sekä Lukkarinen ja Meriläinen ovat samaa mieltä musiikin harjoittamisesta. Aina kannattaa yrittää, eikä koskaan pidä antaa toisten mielipiteiden vaikuttaa tekemisiisi. Laulamista, soittamista ja esiintymistä kannattaa kokeilla pelkän kuuntelun ohella, haastateltavat vinkkaavat.

Portion Boysin sanoin:” Anna palaa vain.”

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajien tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta