Julkaistu    |  Päivitetty 
Linda Halonen

Koululaiset ylittämässä rajoja

Kiril Mitrofanov (vas.), Riikka Hiltunen, Anna Verikov ja Aino Halonen pelaavat Kahoot!-tietovisaa, joka oli yksi maanantain ohjelmanumeroista. Linda Halonen Kiril Mitrofanov (vas.), Riikka Hiltunen, Anna Verikov ja Aino Halonen pelaavat Kahoot!-tietovisaa, joka oli yksi maanantain ohjelmanumeroista.

Kirkkokadun koulun seitsemäsluokkalaisen Anna Verikovin maanantaipäivä ei ala kuten tavallisesti. Äidinkielenluokan sijaan hän suuntaa kohti koulun liikuntasalia venäläisille vieraille järjestettyyn tervetuliaisjuhlaan muutamien muiden suomalaisten kanssa. Nurmekseen on saapunut edellisenä päivänä Petroskoin suomalais-ugrilaisesta koulusta venäläisiä suomenkielenopiskelijoita.

Vierailu on osa nuoriso- ja matkailukeskus Hyvärilän järjestämää Koulu ylittää rajat -hanketta, jonka kautta ryhmä nurmeslaisia venäjänkielenopiskelijoita vieraili viime vuonna Petroiskoissa. Matkan aikana oppilaat solmivat tuttavuuksia sekä perehtyivät naapurimaan kulttuuriin, ja nyt oli vastavierailun aika.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Verikov osallistui Petroskoin matkalle viime vuonna ja on nyt mukana viihdyttämässä ystäväkoulusta saapuneita opintomatkalaisia.

– Reissu Venäjälle oli kiva, ja sain sieltä uusia kavereita. Mieleen jäivät erityisesti Petroskoin koulussa käytetyt hassut oppikirjat, jotka olivat kuin Harry Potterista, hän naurahtaa.

Vieraiden vastaanottamiseen oli valmistauduttu Nurmeksessa jo jonkun aikaa. Yhdeksäsluokkalaiset ovat muun muassa käyneet läpi kouluun liittyvää sanastoa sekä suunnitelleet viikon ohjelmaa. 15-vuotias Evelina Oinonen kertoo oppineensa projektin aikana paljon uutta Venäjän kulttuurista ja opetusjärjestelmästä.

– Kouluvierailu Petroskoissa oli mielenkiintoinen, ja muutenkin matkalla oli todella kivaa, Oinonen muistelee.

Kielitaito kehittynyt

Tervetuliaistunnin jälkeen vuorossa on tietoiskuja Suomesta sekä Nurmeksesta ja esittelykierros koulun tiloissa. Oppilaat jakautuvat ryhmiin, joita suomalaisnuoret alkavat kierrättää pitkin rakennusta ja kertoa paikoista suomen, englannin sekä venäjän kieliä sekoitellen. Yhteisen kielen puutteesta huolimatta kommunikointi onnistuu ja naurukin herskyy.

– Oppilaat ovat tietysti tykänneet projektista. Yhdelle tytölle tämä on ensimmäinen kerta ulkomailla, toteaa opettaja Elena Pantrajeva.

– Lasten suomenkielentaito on myös kehittynyt, ja meillä kaikilla on nyt mahdollisuus oppia Suomesta paljon uutta, hän iloitsee.

14-vuotiaan Emilia Serovan mielestä projektissa mukanaolo on ollut hauskaa.

– Suomalaiset ihmiset ovat olleet ystävällisiä, ja me olemme saaneet lämpimän vastaanoton. Ja Kirkkokadun koulun opettajienhuone on tosi hieno, Serova sanoo.

Kun kaikki ovat palanneet kierrokselta takaisin luokkaan, opettaja Virpi Kirjavaisen tekemä Kahoot!-tietovisa voi alkaa. Oppilaat kaivavat kännykät esille ja alkavat arvailla venäjäksi, mistä suomalaisissa kesäralleissa lauletaan.

Joskus uudestaan

Tiistaina vuorossa on vielä tavallisten oppituntien seuraamista, kahvila Supikkaassa herkuttelua, ostoksia kaupungilla sekä illalla discoilua. Keskiviikkoaamuna linja-auton on määrä suunnata takaisin kohti Petroskoita.

Emilia Serova ei kuitenkaan toivo matkan jäävän hänen viimeiseksi visiitikseen Suomessa.

– Haluaisin matkustaa tänne joku päivä uudestaan. Pidän myös suomen kielen opiskelusta. Se on paljon helpompaa kuin englanti, hän sanoo.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...