Julkaistu    |  Päivitetty 
Pietari Korkalainen

Vaikuttaminen kiinnostaa nuoria

Muutaman vuoden nuorisovaltuustossa mukana ollut Nea Ullgren toimii nyt valtuuston puheenjohtajana. Pietari Korkalainen Muutaman vuoden nuorisovaltuustossa mukana ollut Nea Ullgren toimii nyt valtuuston puheenjohtajana.

Nurmeksen nuorisovaltuusto eli nuva kokoontui jälleen tänä syksynä uusien jäsenten voimin tuomaan nuorten mielipidettä esiin. Mirja Valtanen, 14, on nyt ensimmäistä kertaa nuorisovaltuuston jäsenenä.

– Jotenkin valtuustotyö vain alkoi kiinnostaa, Valtanen kertoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Hän pitää erityisesti siitä, kuinka valtuustossa pääsee vaikuttamaan ja päättämään nuorten asioista. Tavoitteena Valtasella on parantaa nuorten elämää Nurmeksessa. Mukaan liittymistä hän suosittelee muillekin kiinnostuneille.

Hilma Hara, Satu Lindström, Nelli Tikkanen ja Ksenia Kuzmich ovat myös nuorisovaltuuston uusia jäseniä. Hekin liittyivät valtuustoon kiinnostuksesta vaikuttaa Nurmeksen nuorten asioihin.

– Haluaisin Lidlin Nurmekseen, Lindström kertoo ideastaan.

Kannattaa hakea

Nea Ullgren, 16,  toimii tänä vuonna puheenjohtajana nuorisovaltuustossa.

– Tällä hetkellä johdan kokouksien keskusteluja ja autan uusia nuvalaisia alkuun, Ullgren kertoo tehtävistään.

Mukaan toimintaan Ullgren lähti kavereiden mukana ja myös kiinnostuksesta vaikuttaa. Ullgren kertoo nauttineensa mukana olostaan parina viime vuotena ja rohkaisee muitakin nuoria hakemaan mukaan, jos kiinnostusta aiheeseen löytyy.

Hankeita ja tapahtumia

Nuorisovaltuusto on nuorista koostuva ryhmä, jolla on vaikutusvaltaa kunnan hankkeisiin ja niiden toteutukseen. Valtuustoa täydennetään aina syksyisin, koska osa mukana olleista on lähtenyt muualle opiskelemaan. Mukaan valtuustoon pääsee 13–18-vuotiaita nuorisovaltuustotoiminnasta kiinnostuneita paikkakuntalaisia.

– Nuva toimii muiden nuorten äänitorvena, kuvailee nuorisotyöntekijä Selma Osmala nuorisovaltuustoa. 

Nuorisovaltuusto voi myös järjestää tempauksia ja tapahtumia, kuten diskoja tai konsertteja nuorille kuntalaisille. Valtuuston aikaisempia hankkeita on esimerkiksi aloite portaiden rakentamisesta keskustan yläkoulun takaa ammattiopiston nurkalle Nurmeksenkadulle sekä Nurmeksen kaupungin ja Hyvärilän kanssa viime kesänä yhdessä järjestetty Softenginen konsertti Nurmeksen torilla.

 

Nuokkari on nyt keskeisellä paikalla

Nurmeksen nuokkari jätti joulukuussa 2014 vanhan kotipaikkansa Porokylästä Porokylänkadun varresta ja siirtyi K-marketin yläkertaan Nuortenpaja Apajan tiloihin. Nykyisellä paikallaan se on lähempänä yläkoulua, lukiota ja ammattikoulua sekä niitä käyviä nuoria.
Mirja Valtanen pitää Nuokkarin uutta sijaintia entistä parempana.
– Keskustassa Nuokkari on keskeisemmällä paikalla nurmeslaisille nuorille eri puolilla kaupunkia, hän sanoo.
Myös Nelli Tikkanen pitää Nuokkarin uutta sijaintia parempana, sillä kauppa on Nuokkarin alakerrassa. Myös Valtanen pitää kaupan läheisyyttä Nuokkariin hyvänä.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...