Julkaistu    |  Päivitetty 
Siiri Sorajoki

Perhe ja tunnelma tekevät joulun

Anna-Mari Ruuskan (vas.), Hanna Nevalaisen ja Roosa Kettusen mielestä lumeton joulu olisi ankea. Siiri Sorajoki Anna-Mari Ruuskan (vas.), Hanna Nevalaisen ja Roosa Kettusen mielestä lumeton joulu olisi ankea.

Joulu on monelle nuorelle tärkeä juhla. Ylä-Karjalan Mediatiimi kysyi muutamalta lukiolaisnuorelta joulun merkityksestä. Nurmeksen lukiossa opiskelevat Hanna Nevalainen, 16, Anna-Mari Ruuska, 17, ja Roosa Kettunen, 17, sanovat yleisen tunnelman olevan erilainen joulun aikaan, ja siksi se on niin tärkeä.

– Joulun tunnelman tekevät joulumusiikki, kynttilöiden polttaminen ja perheen kanssa yhdessäolo, Ruuska sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Mainitsemisen arvoista on myös hyvä jouluruoka, joka syödään aattoiltana, Nevalainen lisää.

Yhteiseksi mieltymykseksi osoittautuvat erilaiset laatikot. Kettusen mukaan isän tekemät karjalanpiirakat ovat huippuja.

Ruoan lisäksi jouluun kuuluu muitakin perinteitä.

– Joulupäivänä käydään kirkossa ja aattona hautausmaalla, Nevalainen kertoo.

Kettusen perheessä myös eläimille tehdään joulu.

– Laitamme koirille kenneliin joulukoristeita ja kunnon heinät alusiksi. Hevoselle viemme joulukuusen ja omenoita tarhaan, ja kissat saavat ’’spesiaalimpaa’’ ruokaa, sellaista, mitä ne eivät yleensä syö. Viime vuonna äitini teki koirille omia herkkuja, jotka koirat saivat sitten aattona, hän nauraa.

Lahjat tärkeitä lapsille

Hanna Nevalaisen, Anna-Mari Ruuskan ja Roosa Kettusen mielestä lahjojen antaminen ja saaminen kuuluvat jouluun, mutta niiden merkitys muuttuu vanhemmaksi kasvaessa.

– Lahjojen saaminen merkitsee kyllä enemmän lapsille. Vanhempana muut asiat nousevat tärkeämmiksi, Ruuska sanoo.

Tytöt ihmettelevät, miksi lahjat ovat pienille lapsille niin tärkeitä.

– Voi olla, että puheet joulupukista saavat sen aikaan, Nevalainen miettii.

Joululahjojen ostaminen ei saisi tyttöjen mielestä olla niin pakollista. Kettusen mukaan joululahjojen ostaminen viime tingassa saa aikaan turhaan kiirettä.

Jouluhössötys turhaa

Jouluun liittyvät tuotteet, kuten kalenterit, makeiset ja koristeet, ilmaantuvat kauppoihin yleensä jo lokakuussa, mikä tyttöjen mielestä lisää turhaa vouhotusta.

– Joulun ajanhan pitäisi olla kiireetöntä rauhan aikaa, Roosa Kettunen ihmettelee.

– Kun tuotteet tulevat liian aikaisin kauppoihin, joulun tunnelma tulee liian aikaisin ja vie tunnelman oikealta joululta, Anna-Mari Ruuska miettii.

Joulukuusi tuodaan jokaisen perheeseen vasta jouluaattona. He miettivät sitä, miksi jotkut tuovat kuusen jo marraskuussa.

– Kuusihan karisee, Ruuska toteaa.

– Eihän siinä kuusessa ole aattona enää yhtään neulasta, jos se tuodaan sisälle jo marraskuussa, Hanna Nevalainen nauraa.

Yhdessä olo a ja o

Lopulta joulun merkitykseksi kuoriutuu Hanna Nevalaisen, Anna-Mari Ruuskan ja Roosa Kettusen mielestä toisten kanssa yhdessäolo.

– Mummolassa käydessä on mukavaa nähdä sukulaisia, Nevalainen sanoo.

– Jouluna tulee vietettyä enemmän aikaa perheen kanssa, Kettunen jatkaa.

Joulun erilaisen tunnelman tekeekin tyttöjen mielestä ihmisten iloisuus ja yleensä lopultakin aattona saavutettu kiireettömyys.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Kunnon kohottaminen, töissä skarppaaminen vai uuden harrastuksen aloittaminen? Uudenvuoden tiimellyksessä nousee melkein väkisin ajatus siitä, että jo...
Kylläpä tämä joulukuu ja joulukalenteri on mennyt taas nopeasti. Viimeistä luukkua viedään niin, että tämä hirvipoika on jo hieman haikeanakin, kun tä...
Tajusin vasta tänään, että tämä kalenterihan menee ihan nurinperin ja väärinpäin. Olen tässä höpissyt koristeista ja joulunrauhasta ja kuusista ja tie...