Julkaistu    |  Päivitetty 
Siiri Sorajoki

Perhe ja tunnelma tekevät joulun

Anna-Mari Ruuskan (vas.), Hanna Nevalaisen ja Roosa Kettusen mielestä lumeton joulu olisi ankea. Siiri Sorajoki Anna-Mari Ruuskan (vas.), Hanna Nevalaisen ja Roosa Kettusen mielestä lumeton joulu olisi ankea.

Joulu on monelle nuorelle tärkeä juhla. Ylä-Karjalan Mediatiimi kysyi muutamalta lukiolaisnuorelta joulun merkityksestä. Nurmeksen lukiossa opiskelevat Hanna Nevalainen, 16, Anna-Mari Ruuska, 17, ja Roosa Kettunen, 17, sanovat yleisen tunnelman olevan erilainen joulun aikaan, ja siksi se on niin tärkeä.

– Joulun tunnelman tekevät joulumusiikki, kynttilöiden polttaminen ja perheen kanssa yhdessäolo, Ruuska sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Mainitsemisen arvoista on myös hyvä jouluruoka, joka syödään aattoiltana, Nevalainen lisää.

Yhteiseksi mieltymykseksi osoittautuvat erilaiset laatikot. Kettusen mukaan isän tekemät karjalanpiirakat ovat huippuja.

Ruoan lisäksi jouluun kuuluu muitakin perinteitä.

– Joulupäivänä käydään kirkossa ja aattona hautausmaalla, Nevalainen kertoo.

Kettusen perheessä myös eläimille tehdään joulu.

– Laitamme koirille kenneliin joulukoristeita ja kunnon heinät alusiksi. Hevoselle viemme joulukuusen ja omenoita tarhaan, ja kissat saavat ’’spesiaalimpaa’’ ruokaa, sellaista, mitä ne eivät yleensä syö. Viime vuonna äitini teki koirille omia herkkuja, jotka koirat saivat sitten aattona, hän nauraa.

Lahjat tärkeitä lapsille

Hanna Nevalaisen, Anna-Mari Ruuskan ja Roosa Kettusen mielestä lahjojen antaminen ja saaminen kuuluvat jouluun, mutta niiden merkitys muuttuu vanhemmaksi kasvaessa.

– Lahjojen saaminen merkitsee kyllä enemmän lapsille. Vanhempana muut asiat nousevat tärkeämmiksi, Ruuska sanoo.

Tytöt ihmettelevät, miksi lahjat ovat pienille lapsille niin tärkeitä.

– Voi olla, että puheet joulupukista saavat sen aikaan, Nevalainen miettii.

Joululahjojen ostaminen ei saisi tyttöjen mielestä olla niin pakollista. Kettusen mukaan joululahjojen ostaminen viime tingassa saa aikaan turhaan kiirettä.

Jouluhössötys turhaa

Jouluun liittyvät tuotteet, kuten kalenterit, makeiset ja koristeet, ilmaantuvat kauppoihin yleensä jo lokakuussa, mikä tyttöjen mielestä lisää turhaa vouhotusta.

– Joulun ajanhan pitäisi olla kiireetöntä rauhan aikaa, Roosa Kettunen ihmettelee.

– Kun tuotteet tulevat liian aikaisin kauppoihin, joulun tunnelma tulee liian aikaisin ja vie tunnelman oikealta joululta, Anna-Mari Ruuska miettii.

Joulukuusi tuodaan jokaisen perheeseen vasta jouluaattona. He miettivät sitä, miksi jotkut tuovat kuusen jo marraskuussa.

– Kuusihan karisee, Ruuska toteaa.

– Eihän siinä kuusessa ole aattona enää yhtään neulasta, jos se tuodaan sisälle jo marraskuussa, Hanna Nevalainen nauraa.

Yhdessä olo a ja o

Lopulta joulun merkitykseksi kuoriutuu Hanna Nevalaisen, Anna-Mari Ruuskan ja Roosa Kettusen mielestä toisten kanssa yhdessäolo.

– Mummolassa käydessä on mukavaa nähdä sukulaisia, Nevalainen sanoo.

– Jouluna tulee vietettyä enemmän aikaa perheen kanssa, Kettunen jatkaa.

Joulun erilaisen tunnelman tekeekin tyttöjen mielestä ihmisten iloisuus ja yleensä lopultakin aattona saavutettu kiireettömyys.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...