Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuire Leppänen

Netissä pidetään yhteyttä kavereihin

Aino Huttunen ja Anni Korhonen seuraavat uutisista lähinnä urheilua ja viihdettä. Tuire Leppänen Aino Huttunen ja Anni Korhonen seuraavat uutisista lähinnä urheilua ja viihdettä.

Nuorille netti on ennen kaikkea yhteydenpidon väline. Suosituimmiksi sovelluksiksi ja sivustoiksi nimettiin muun muassa Facebook, Instagram ja Snapchat, kun Ylä-Karjala kävi viime perjantaina kysymässä Nurmeksen nuokkarilla 8.-luokkalaisilta nuorten netin käytöstä ja nettilähteiden luotettavuudesta.

– Instagram, Snapchat ja Facebook ovat parhaimmat, koska niiden kautta voi viestitellä kavereille ja seurata julkkiksia, Anni Korhonen sanoo.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

– Snapchatissa pystyy kommunikoimaan kavereiden kanssa, ja Instagramista näkee, mitä muut tekevät, Nella Lipponen ja Taru Vainionpää toteavat.

Samanlaiseen tulokseen päädyttiin myös Sanomalehtien Liiton teettämässä tutkimuksessa, jossa yläkouluikäiset kertoivat netin käytöstään ja arvioivat erilaisten nettilähteiden luotettavuutta. Tutkimuksen mukaan somea ja nettiä käytetään pääasiassa ystävyyssuhteiden ylläpitoon ja uusien rakentamiseen.

Nuoret myös käyttävät nettiä ja somea paljon. Nuokkarilla kännykät ovat koko ajan käden ulottuvilla ja niihin tartutaan heti, kun muuta tekemistä ei ole.

– Nettiä tulee käytettyä joka päivä melkein koko ajan, Vainionpää sanoo.

Urheilua ja viihdettä

Uutisia Nuokkarilla tavatut nuoret seuraavat lähinnä Facebookin kautta. Mielenkiintoa herättävät aiheet, jotka liittyvät jotenkin nuorten omaan elämään ja kiinnostuksen aiheisiin, kuten urheiluun, viihteeseen ja julkkiksiin.

– Ei uutisia tule mitenkään asiakseen seurattua. Sen verran, mitä Facebookissa tulee vastaan, Aino Huttunen kertoo.

– Facebookista näkee, mitä maailmalla tapahtuu. Yleensä luen jääkiekkoon liittyviä juttuja, Joonas Ullgren sanoo.

Osa haastatelluista lukee uutisia myös iltapäivälehtien sivuilta.

– Seuraamme uutisia jonkin verran Iltalehden sivujen kautta. Urheilu-uutiset kiinnostavat, Kimi Rokkonen ja Mika Tiainen toteavat.

Samanlaiseen johtopäätökseen päädyttiin myös Sanomalehtien Liiton tutkimuksessa. Tutkimuksen perusteella nuoret seuraavat uutisia vähän ja enimmäkseen iltapäivälehdistä. He odottavat uutisilta viihdyttävyyttä, riittävän selkeää kieltä ja sitä, että ymmärtäminen ei vaadi liikaa ennakkotietoja aiheesta.

– Tutkimus osoittaa, että nuoret tahtovat uutisilta selkeyttä ja helppoutta. Erityisesti monimutkaisten uutisaiheiden kohdalla toimituksissa on tärkeää muistaa myös ne lukijat, joilla ei ole entuudestaan kovin vahvoja taustatietoja aiheesta, sanoo mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Tykkäykset vaikuttavat

Siihen, mikä tekee uutisesta tai sen lähteestä luotettavan, haastatellut nuoret eivät osanneet vastata. Uutisen luotettavuus tuntui riippuvan siitä, miten paljon tykkäyksiä se on saanut Facebookissa tai miten sitä on netissä kommentoitu.

– En ehkä ihan Seiskaan luottaisi, mutta Ylen sivuilta varmaan löytyy aika luotettavaa tietoa, Aino Huttunen sanoo.

Valeuutisia pidettiin huvittavina, mutta kukaan haastateltavista ei tiennyt, miten sellaisen voi erottaa uutisesta.

Sanomalehtien Liiton tutkimuksen mukaan nuoret olettavat, että uutissisällöt ovat luotettavia. Luotettavuus tarkoittaa heille sitä, että faktat ovat oikein, jutuissa ei ole väärää tietoa, eivätkä ne johda lukijaa harhaan.

Erityisesti nuoret luottavat tunnettuihin sanomalehtibrändeihin. Tämän takia nuorten voikin olla vaikea erottaa valeuutista uutisesta, jos se sijaitsee sanomalehden näköisessä ympäristössä, koska formaatti ohjaa nuoria luottamaan sisältöön.

– Toisaalta koska nuoret todella lukevat vain vähän uutisia, todennäköisyys kohdata valeuutinen on pieni, sanoo tutkija Hanna Vesa.

Juttu on Ylä-Karjalan ja Pielisen 4H-yhdistyksen yhteisen Mediatiimin toimittajan tekemä. Mediatiimiläiset ovat nuoria, jotka tekevät juttuja nuorista ja nuoria kiinnostavista aiheista.

Kommentoi

Uusimmat blogikirjoitukset

Viime talvena asunnossani oli hämähäkki. Sen huomasi ensimmäisenä veljeni, joka osoitti seinällä killuvaa ötökkää vierailunsa lopuksi. Mikäs siinä, aj...
Olen nyt ollut vuoden verran virallisesti joensuulainen. Blogini alkuperäinen teema olikin muutto ja uuteen arkeen sopeutuminen. On siis tilannekatsau...
Vanhaksi ehdin, ennen kuin tulin käyneeksi Tornionlaaksossa ajan kanssa. Kun tilaisuus tuli, pääsin tutustumaan ihan toisenlaiseen todellisuuteen. Kor...